DVE I PO GODINE POSLE UBISTVA: Zaur Dadajev proglašen krivim za ubistvo Borisa Njemcova
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV, EPA/ROMAN PILIPEY

PALA PRESUDA

DVE I PO GODINE POSLE UBISTVA: Zaur Dadajev proglašen krivim za ubistvo Borisa Njemcova

Planeta -

Sva petorica optuženih za učešće u ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova 27. februara 2015. u Moskvi proglašeni su krivim, a Zaur Dadajev, bivši čečenski policajac, proglašen je krivim za ubistvo, presudio je sud u Moskvi.

Dadajev ne zaslužuje blagu presudu, smatra sud.

Sud je odlučio da je još četvorica optuženih krivo za ubistvo Njemcova u Moskvi, u blizini zidina Kremlja. Prema odluci, Dadajev, kao i Beslan Šavanov koji je uhapšen u glavnom gradu Čečenije Groznom, neposredno su učestvovali u ubistvu Njemcova.

Prema odluci suda, Šašid Gubašev, Temirlan Eksherhanov i Hamzat Bahajev su učestvovali u pripremi ubistva.

Svi članovi porote složili su se da su svi optuženi funkcionisali u okviru jedne kriminalne grupe.

Po njihovom mišljenju, Dadajev je lično pucao u Njemcova, a pre toga vodio pregovore o nagradi, organizovao praćenje političara i kupio telefone za saučesnike grupe.

Njemcov je bio oštar kritičar Kremlja i lidera Čečenije Ramzana Kadirova.

U zvaničnoj istrazi nisu identifikovane osobe koje su naručile ubistvo, a ruski opozicioni aktivisti kritikovali su Kremlj jer nije otkriven nalogodavac.

Saveznici Njemcova kritikovali su istražitelje zato što nisu ispitali moguću ulogu visokih čečenskih oficira i samog Kadirova u ubistvu, navodi agencija AP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je na istražiteljima, a ne na Kremlju, da odluče da li je neophodna dalja istraga u vezi sa ubistvom Njemcova.

Ruska agencija Tass podseća da je sudjenje za ubistvo Njemcova počelo u oktobru 2016, kada je izabrano 12 glavnih porotnika i deset zamena.

(Kurir.rs/Sputnjik/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja