PUTIN I SI PORUČILI TRAMPU I KIMU: Severna Koreja da zamrzne nuklearni program, SAD da prekine vojne vežbe
Foto AP, Foto: FOTO AP

APEL

PUTIN I SI PORUČILI TRAMPU I KIMU: Severna Koreja da zamrzne nuklearni program, SAD da prekine vojne vežbe

Planeta -

Rusija i Kina su se složile danas da je potrebno "simultano zamrzavanje" severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa i opsežnih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje i raspoređivanja raketnog štita.

Rusija i Kine usaglasile su zajednički stav o Severnoj Koreji koji je utvrđen tako da se ublaže napetosti oko njenog raketnog progama, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, obe zemlje žele i da Vašington prekine s raspoređivanjem raketnog štita u Južnoj Koreji i vojnim vežbama sa Seulom, prenosi Rojters.

Saopštenje je objavljeno nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Si Djinpinga, koji boravi u poseti Moskvi, tokom kojeg je razgovarano i o unapređenju saradnje dve zemlje.

Poseta kineskog predsednika usledila je u trenutku kada je Severna Koreja lansirala novu raketu, a tenzije između SAD i Kine pojačane.

Si je izrazio očekivanje da će njegov razgovor sa ruskim prtedsednikom biti uspešan.

"Tokom poroteklih godina postigli smo uspeh u zajedničkim odnosima, a tokom ove posete planiram da detaljnije razgovaram o pitanjima saradnje u različitim oblastima", rekao je Si, prenose agencije.

Pozdravljajući se sa predsednikom Kine, šef ruske države obećao je fokusiranje na ekonomska i međunarodna pitanja, navodi AP.

Pre dolaska u Moskvu, u ponedeljak, Si je upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da "neki negativni faktori" remete odnose između SAD i Kine.

Kina je zabrinuta zbog rasporeda američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji i strahuje da će to poremetiti stratešku ravnotežu u regionu.

Tramp, Putin i Si će prisustvovati samitu G20 u Nemačkoj krajem ove nedelje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track