PENTAGON U ČUDU ZBOG KIMOVE RAKETE: Nikada ranije nismo videli tako nešto
Foto: EPA

šOKIRALI SE

PENTAGON U ČUDU ZBOG KIMOVE RAKETE: Nikada ranije nismo videli tako nešto

Planeta -

Ministarstvo odbrane SAD-a saopštilo je "da nikada ranije nisu videli" balistički projektil koji je lansirala Severna Koreja.

Pentagon je takođe saopštio da je severnokorejska raketa ispaljena sa pokretnog lansera na novoj lokaciji fabrike aviona "Panghion", objavio je Rojters.

Ministarstvo veruje da je projektil Pjongjanga predstavlja pretnju za plovidbu blizu Japana, kao i avione i satelite u svemiru.

Severna Koreja objavila je u utorak da je uspešno lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-14. Rečeno je da je projektil putovao 580 milja i dostigao nadmorsku visinu od 1.740 milja tokom svog 39-minutnog leta pre nego što je "precizno pogodio ciljane vode na otvorenom moru" odnosno u Japanskom moru.

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je tip rakete srednjeg dometa, a ne interkontinentalna.

U utorak su rusko i kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavila zajedničku izjavu kojom se Pjongjang poziva da proglasi moratorijum na nuklearne testove i poziva SAD i Južnu Koreju da se uzdrže od zajedničkih vežbi kako bi izbegli dalje eskalacije situacije na poluostrvu.

(Kurir.rs/Sputniknews)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja