(VIDEO) CELA ZEMLJA SE DIGLA NA NOGE ZBOG OVE TINEJDŽERKE: Brutalno je silovali, rodila mrtvu bebu, a sud je osudio na 30 godina robije!
Foto: Printscreen YouTube/Unted Nations International

STRAVIČNA KAZNA

(VIDEO) CELA ZEMLJA SE DIGLA NA NOGE ZBOG OVE TINEJDŽERKE: Brutalno je silovali, rodila mrtvu bebu, a sud je osudio na 30 godina robije!

Planeta -

Evelin Beatriz Hernandez Kruz (19) iz ruralnog dela Salvadora ostala je trudna kad ju je silovao je pripadnik jedne bande i prošlog aprila je rodila mrtvorođenče, ali vlasti te korumpirane države, kojom drmaju narko-karteli, izvele su je pred sud i optužile da je ubila vlastito dete. Osuđena je na 30 godina zatvora, što je izazvalo žestoke proteste.

Devojka je na sudu rekla da je dete bilo plod silovanja: član jedne lokalne bande prisilio ju je na vezu.

Evelin nije ni znala da je trudna, ona spada u malu grupu žena koje nemaju jake simptome trudnoće i stomak im nije mnogo izražen. Iznenada je dobila jake bolove u stomaku i leđima, a porodila se na ve-ce šolji. Medicinski veštaci nisu uspeli da utvrde da li je dete umrlo još u majčinoj utrobi ili odmah posle porođaja.

Međutim, sud je zaključio da je kriva za ubistvo i da je bacila dete u ve-ce šolju da bi ga se rešila. "Dokaz": nije odlazila na lekarske preglede dok je bila trudna. Sudija je čak u presudi naveo da je malo verovatno da je tinejdžerka sve ovo uradila sama, nego je moguće da joj je pomagala majka, pa je i ona kriva.

Organizacije za ljudska prava ističu da je to samo poslednja u nizu presuda protiv trudnica u toj zemlji. Morena Herera, direktorka Građanske inicijative za dekriminalizaciju pobačaja, izjavila je da je sud ovako oštru presudu doneo na osnovu svojih predrasuda.

"Ova odluka pokazuje da sud odlučuje da osudi na 30-godišnju kaznu zatvora bez ijednog konkretnog dokaza", izjavila je Herera.

Salvador je jedna od pet zemalja na svetu gde je pobačaj protivzakonit bez obzira na okolnosti. To je takođe zemlja u kojoj mnoge žene, uglavnom siromašne devojke, trunu u zatvorima zbog ubistva samo zato što su imale komplikacije u trudnoći koje su se završile smrću ploda.

Advokati će se žaliti na presudu, ali Evelinin put do slobode biće dug i naporan.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Foto: Printscreen YouTube/United Nations International

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track