(VIDEO) ZVEZDANE STAZE UŽIVO: SAD bi trebalo da dobije novi rod vojske, Kongres oduševljen, vazduhoplovci protiv
Foto: profimedia-0049124526

krenulo je

(VIDEO) ZVEZDANE STAZE UŽIVO: SAD bi trebalo da dobije novi rod vojske, Kongres oduševljen, vazduhoplovci protiv

Planeta -

Krajem prošlog meseca Odbor za oružane službe odobrio je verziju godišnjeg vojnog budžeta SAD-a koji uključuje nešto više od uobičajenog - stvaranje novog vojnog ogranka posvećenog specijalno za borbu u svemiru.

To bi prvi bio novi rod oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država od osnivanja Vazduhoplovstva 1947. godine. Danas su oružane snage SAD sastavljene od vojske, mornarice, marinaca, obalne straže i vazduhoplovstva.

Ovaj "svemirski korpus", kako je opisano u sadašnjoj verziji Zakona o autorizaciji iz 2018. godine, podrazumeva mnoge funkcije kojim trenutno rukovode vazduhoplovne snage i njegova komanda za svemir i izdvojio bi bih ih u šesti vojni odsek koji bi izveštavao civilnog sekretara Vazduhoplovstva. (Svemirski korpus bi u odnosu na vazduhoplovstvo bio ono što su marinci u odnosu na mornaricu.)

Ali lideri vazduhoplovstva žele da se odustane od ove ideje. Oba šefa generalštaba vazduhoplovstva general David Goldfajn i sekretar Vazduhoplovstva Heder Vilson rekli su CNN da bi poseban svemirski korpus bio birokratski problem i izazvao sukobe unutar vlade, umesto da da neki rezultat.

Oni koji podržavaju ideju svemirskog korpusa tvrde da vazduhoplovstvo treba da se fokusira na operaciije na zemlji, uključujući i složene sisteme oružja poput lovca F-35.

Ipak malo je verovatno da ovaj korpus zaživi jer senatska verzija budžeta ne uključuje odredbu o svemirskom korpusu.

Kurir.rs/Fortune

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track