(FOTO) A GDE JE TU PUTIN? Jedna fotografija zapalila internet, ali je istina brzo otkrivena
Foto: Tvitter/Stop fake

čudo tehnike

(FOTO) A GDE JE TU PUTIN? Jedna fotografija zapalila internet, ali je istina brzo otkrivena

Planeta -

Upravo završeni samit G20 ostaće upamćen po mnogim zanimljivostima, ali je jedna fotografija izazvala pravu pometnju na internetu.

Tim pre što ona kako se utvrdilo ona uopšte nije autentična mada na njoj figuriraju Donald Tramp, Tajip Redžep Erdogan i Vladimir Putin.

Fotografija na kojoj su predsednici SAD, Rusije i Turske je vrlo brzo postala viralna, delimično i zbog toga što izgleda da je Putin u centru pažnje svojih kolega.

Problem sa fotografijom je da na njoj uopšte nema ruskog predsednika.

foto: Fonet/AP

Na originalnoj fotografiji novinske agencije uopšte se ne nalazi Putin, niti tabla sa natpisom "Ruska federacija", jer su oni su naknadno dodati pomoću fotošopa.

Ali fotografija ima još jedan prepravljeni detalj. Naime, iza tri predsednika stoji nemačka kancelarka Angela Merkel koja na prerađenoj fotografiji nosi Georgijevsku lentu.

Crno-narandžasta lenta postala obeležje hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Na istoku Ukrajine i na Krimu ona simbolizuje otpor. U ostatku Evrope je simbol pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.

Georgijevska lenta predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobede. Odavno je prešla granice Rusije i bivšeg SSSR. U nedelji koja prethodi Danu pobede može se videti u svim evropskim gradovima, pa i u srpskim.

Kurir.rs

Foto: Fonet AP/Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vučić sa 600.000 evra hteo da ućutka Velimira Ilića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track