ZASTRAŠUJUĆE! VENČAVAJU I DEČICU OD 10 GODINA: Više od 200.000 maloletnika stupilo u brak u Americi!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

I NEĆE DA PRESTANU

ZASTRAŠUJUĆE! VENČAVAJU I DEČICU OD 10 GODINA: Više od 200.000 maloletnika stupilo u brak u Americi!

Planeta -

Više od 200.000 dečaka i devojčica venčali su se u Americi proteklih 15 godina. Među njima je bilo i dece od deset godina koji su ilegalno ušli u brak.

U većem delu Amerike nije dozvoljeno sklopiti brak pre 18. godine, ali svaka savezna država ima neke svoje izuzetke ukoliko roditelji daju saglasnosti za brak ili ako dođe do trudnoće. U tim slučajima, maloletnicima je pod određenim uslovima dozvoljeno da uđu u brak pre 18. godine.

Guverner Nju Džerzija Kris Kristi u maju je odbio da potpiše zakon kojim bi njegova država postala prva koja je, bez izuzetaka, zabranila brak maloletnicima. Kristi je rekao da bi se takav zakon sukobio s religijskim običajima.

Prema podacima grupe Ančejnd et last (Unchained At Last), koja želi da zabrani sklapanje braka s decom, najmanje 207 hiljada maloletnika venčalo se u Americi između 2000. i 2015. godine. Brak su sklopile čak i dve 10-godišnjakinje sa momcima od oko 30 godina i jedan 11-godišnji dečak sa devojkom od 27 godina. Ovaj broj verovatno je daleko veći s obzirom da je deset država odbilo da da podatke o brakovima maloletnika.

Frajdi Rajs, osnivačica grupe Ančejnd et last rekla je kako se "doslovno tresla" kad je počela da prikuplja podatke.

"Potresa me činjenica da ima i one dece koja su venčana sa 13 ili manje godina, a najviše je devojčica koje su se udale za muškarce starije i po više od 30 godina", rekla je Rajs.

Podaci govore kako je od ukupnog broja venčane dece više od 80 odsto devojčica sa 15, 16 godina.

(Kurir.rs/ Klix.ba)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track