NIKAKO DA SE SLOŽE: Putin hvali Trampa, Zapad ga izoluje!
Foto: Fonet, AP

SUPROSTAVLJENI STAVOVI O PREDSEDNIKU SAD

NIKAKO DA SE SLOŽE: Putin hvali Trampa, Zapad ga izoluje!

Planeta -

VAŠINGTON - Ruski predsednik Vladimir Putin nahvalio je američkog kolegu Donalda Trampa, ali je šef Bele kuće posle samita G20 ostao usamljen među zapadnim liderima.

- Tramp je na Putina ostavio utisak sposobnog političara. Sudeći po predsednikovom utisku, američki lider je efikasna osoba. Ima stručno znanje, uporan je i spretno koristi činjenice - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Lidera SAD nahvalio je i Peter Sijatro, mađarski ministar spoljnih poslova, koji navodi da je Višegradska grupa (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) oduševljena njegovom posetom Evropi.

- Njegov govor u Varšavi je istorijski važan. Temeljio se na vrednostima kakve dugo nismo čuli od američkog predsednika. Politika koju on predstavlja mnogo je bolja od politike prethodne administracije - rekao je on.

S druge strane, Tramp je tokom svoje posete Evropi pokazao da je u raskoraku s tradicionalnim saveznicima iz zapadne Evrope u svojoj želji da im stavi do znanja da neobične strategije prema rivalskim silama - Rusiji i Kini - mogu da daju rezultate, navodi se u analizi agencije AFP.

- S njegovom ideološkom beskompromisnošću i diplomatskim neuspehom u sprovođenju „pobedničke“ retorike Tramp rizikuje da princip „Amerika na prvom mestu“ postane „usamljena Amerika“ - piše AFP.

Istraga ne posustaje

DONALD MLAĐI U DILU S RUSIMA

Sin američkog predsednika Donald Tramp mlađi i njegov zet Džared Kušner prošle godine su se sastali s ruskom advokaticom Natalijom Vaseljnickom, bliskom Kremlju. Ona im je nudila kompromitujući materijal o Hilari Klinton. Sastanak u Trampovoj kuli 9. juna 2016. prvi je potvrđeni sastanak nekog od članova predsednikovog najbližeg okruženja i ruskog državljanina, tvrdi Njujork tajms. Mark Koralo, portparol pravnog tima predsednika SAD, izjavio je da šef Bele kuće „nije znao“ za sastanak iz 2016. i da mu „nije prisustvovao“.

(Kurir.rs/ E.K.)

Foto: Fonet, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track