(VIDEO) KINA ŠALJE VOJSKU NA JEDAN KONTINENT: Nije Amerika, ni Evropa, a za sada otvaraju jednu bazu!
Foto: Youtube screenshot/cgtn

opasno

(VIDEO) KINA ŠALJE VOJSKU NA JEDAN KONTINENT: Nije Amerika, ni Evropa, a za sada otvaraju jednu bazu!

Planeta -

Brodovi sa kineskim vojnicima krenuli su u Džibuti kako bi tamo izgradili prvu vojnu bazu u inostranstvu, javila je kineska agencija „Sinhua“.

"Razmeštanje baze u Džibutiju — odluka je dveju država, doneta na kraju prijateljskih pregovora u zajedničkom interesu“, piše izdanje.

Nova baza će omogućiti Kini da realizuje misije u inostranstvu koje se tiču praćenja i podrške miru, kao i obezbeđivanja humanitarne pomoći državama Afrike i zapadne Azije, navodi se u izdanju.

Objekat će se najviše koristiti za snabdevanje kineskih vojnih jedinica, realizaciju zadataka za patroliranje brodova, kao i za mirovne i humanitarno-spasilačke misije.

"Baza će pomoći efikasnoj realizaciji zadataka kineske vojske u inostranstvu, uključujući vojnu saradnju, izvođenje zajedničkih vojnih vežbi i treninga, evakuaciju kineskih emigranata i izvođenje spasilačkih radova tokom vanrednih situacija", navodi se u članku.

Izgradnja baze u Džibutiju počela je 2016. godine. U njoj će se nalaziti više od 2.000 kineskih vojnika koji će učestvovati u mirovnim operacijama u Africi i boriti se protiv pirata u Indijskom okeanu.

Kurir.rs/BBC

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track