PROŠLO JE 20 GODINA OD SKANDALA KOJI JE PRODRMAO SAD: Došla na praksu, pa postala najpoznatija ljubavnica na svetu
Foto: Profimedia

AFERA MONIKE LEVINSKI I BILA KLINTONA

PROŠLO JE 20 GODINA OD SKANDALA KOJI JE PRODRMAO SAD: Došla na praksu, pa postala najpoznatija ljubavnica na svetu

Planeta -

"Sa 22 godine sam se zaljubila u svog šefa, a s 24 godine sam naučila užasne posledice toga. Neki od vas su se možda isto jednom zaljubili u svog šefa. Ipak, vaš šef vrlo verovatno nije bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država", izjavila je Monika Levinski u govoru 2015. godine.

Iako je ćutala 10 godina, tada je odlučila da progovori o ovom skandalu.

Levinski je kao 22-godišnja praktikantkinja u Kabinetu predsednika imala aferu s njim koja je trajala od 1995. do 1996. godine. Sve je otkriveno 1998. godine, i sve je bilo vrlo javno, razarajuće i opasno za sve uključene strane. Levinski se, kako kaže, zaljubila u američkog predsednika Bila Klintona (tada 49-godišnjaka) koji je bio u braku sa Hilari Klinton.

foto: Reuters

Kad je ova informacija procurila, američki predsednik je tada seo pred televizijske kamere i održao govor u kome je kazao da "nije imao seksualne odnose s tom ženom".

Sve je počelo kada je Monika o aferi ispričala koleginici Lindi Trip.

Trip je zatim u tajnosti snimila telefonski razgovor između američkog predsednika i Levinski. Snimke je 1998. godine predala istražitelju Kenetu Staru, koji je predsednika istraživao radi drugih slučajeva, među ostalim i skandal "Vajtvoter".

Tokom odgovaranja na pitanja istražitelja Klinton je pomno birao reči, pričajući da nije imao "seksualnu vezu, neprimerenu vezu ili bilo koju drugu neprimerenu vezu" sa zaposlenom Bele kuće. Posle je tvrdio da se radilo o oralnom seksu "što zapravo nije seks".

Kad se štampa dohvatila skandala, počelo je najstresnije razdoblje kako za tada tek diplomiranu Moniku, kao i za porodicu Klinton. Ipak, njegov brak s Hilari Klinton je preživeo. Levinsky je rekla da je u devet slučajeva imala 'seksualne aktivnosti' s predsednikom, između novembra 1995. do marta 1997, kao i to da se barem u nekim od tih trenutaka unutar Bele kuće nalazila i prva dama.

foto: Reuters

Tadašnji ambasador UN Bil Ričardson pokušao je 1996. godine da premesti Levinski na drugo radno mesto u Pentagonu, ali je ona odbila razgovor za posao. Neki još tvrde da je znao mnogo više o aferi nego što je kasnije priznao istražiteljima.

Među stvarima koje su bile sporne je i jedna plava haljina koju je Levinski od predsednika dobila kao poklon dok su bili ljubavnici. Levinsky je tokom istrage morala da otkrije sve detalje o aferi, pa i taj o haljini.

foto: Profimedia

Hilari Klinton tada je odlučila, barem u javnosti, da stane uz supruga. Šta se događalo u njihova četiri zida verovatno samo oni znaju.

Ceo svet je pisao o ovoj aferi, a sve koji imaju veze s tim mediji su doslovno razapeli po naslovnicama. Moniku su često prikazivali kao prostitutku, ženu koja je uhodila predsednika its. I sama je dala intervju 1999. u kome je pričala o detaljima cele afere i o tome kako se on ponašao tokom same afere.

U intervjuu koji je dala za britansku televiziju ITN rekla je da se veoma uzrujala zbog izjave u emisiji "60 minutes" U.S. Njuza. Klinton je tad rekao da je razlog zbog koje je ušao u aferu bio "iz najgoreg mogućeg razloga - zašto što je to mogao".

"Mene je tako uništio", rekla je i dodala:"Bila sam mlada i šteta je čuti ga kako danas izgovara te stvari".

Deset godina ćutanja bilo je potrebno da za magazin Veniti fer napiše tekst o toj aferi. Rekla je da se radilo o "činu dvoje odraslih ljudi koji su svesno pristali na to, a javno poniženje koje je doživela trajno je promenilo smer njenog života."

"Da, moj šef me iskoristio, ali radilo se konsensualnoj vezi. 'Zlostavljanje" je došlo nakon svega, kada su me pretvorili u žrtvenog jarca da bi zaštitili njegovu moćnu poziciju. Posle skandala sam odbila ponude kojima sam mogla da zaradim više od 10 miliona dolara jer nisam osećala kako je to prava stvar. Zbog onoga što su moji potencijalni poslodavci s puno takta nazivali mojom 'prošlošću' nikada nisam bila prava osoba za neku poziciju.

U nekim slučajevima, bila sam prava osoba iz potpuno pogrešnih razloga", rekla je Monica 2014. godine.

Danas se posvetila borbi protiv sajberbulinga. 2015. je održala govor za TED Talks u kojem je pričala o poslednjih deset godina, a zatim o problemu zlostavljanja na internetu. Javno sramoćenje kroz koje je ona godinama prolazila danas, naime, mnoga deca i tinejdžeri prolaze na društvenim mrežama, pa se posvetila borbi protiv toga.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track