(VIDEO) ČITAV GRAD NESTAO ZA 2 MINUTA: Stigla ih kazna za sve grehe, zemlja je usisala kuće i ljude!
Foto: Printscreen Express.hr

nestali

(VIDEO) ČITAV GRAD NESTAO ZA 2 MINUTA: Stigla ih kazna za sve grehe, zemlja je usisala kuće i ljude!

Planeta -

Edmund Hit preživeo je razorni zemljotres 1692 i zapisao da se "zemlja otvorila i progutala mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova. Nigde nije moglo da se pobegne".

On je ovo napisao na svom brodu koji je bio usidren u gradskoj luci, i sa njega je posmatrao kako nestaje Port Rojal. Ovaj grad nekada je nazivan "najgrešnijim i najozloglašenijim gradom na svetu". Bio je poznat po svom piću koje je izazivalo nesvesticu, nazvanom Kil Devil Rum, po piratima i prostitutkama. Kad je grad uništen, verovalo se da je to zapravo božja kazna za sve grehe.

Englezi i njihovi prijatelji gusari bili su relativno novi u tom području. Jamajku je držala Španija pošto je Kolumbo proglasio "najlepšim ostrvom koji je ikad video". Nije imala zlata ni drugog bogatstva, Španci su je držali bez mnogo ulaganja. Zbog toga je ubrzo i potpala pod englesku vladast 1655. godine.

Port Rojal koji je bio na jugoistočnoj obali Jamajke, do 1600. godine postao jedan od najvećih evropskih gradova u svetu, i dom ozloglašenih kriminalaca, prostitutki i gusara.

foto: Printscreen Youtube

Daleko od svoje kuće, njegovi stanovnici živeli su od trgovine robljem, radom robova na njihovim plantažama i od novca koje bi pirati trošili posle pljačkaških pohoda Španaca.

Luka je živela od prljavog novca i opšteg nemorala. Strateški položaj između "Novog sveta" i Španije učinio je Port Rojal najatraktivnijim mestom za pirate koji su želeli da legalizuju svoj biznis. Jedan od najpoznatijih među njima bio je Henri Morgan, koji je na kraju postao poručnik i guverner Jamajke.

Prisustvo pirata i konstantan priliv plena od pljački, doveli su do rasta i drugih biznisa. Ubrzo su počeli da niču bordeli i krčme po čitavom Port Rojalu, a "morski psi" nisu žalili novac za zadovoljenje svojih prohteva. Ubrzo je ovaj grad postao "najopakije mesto na svetu".

Dani slave nisu potrajali dugo. U jutro 7. juna 1692., razorni zemljotres jačine 7,5 stepeni po Rihteru pogodio ostrvok. Kuće, putevi sve je bukvalno "usisano" u zemlju, a na kraju je grad pogodio i cunami, povlačeći sa sobom u more ono što zemljotres nije uništio.

Na kraju je 33 hektara grada nestalo pod vodom, četiri od pet tvrđava je uništeno ili potopljeno, a poginulo je 2.000 ljudi. Groblje je skliznulo u more, pa su se novi leševi mešali sa starim kosturima. Sve je nestalo u roku od dva minuta. Čak i pre nego što je zemlja prestala da se trese,krenule su pljačke i nasilje.

Preostali gusari iz Port Rojala pobegli svojim brodovima. Od ovog kobnog trenutka do danas grad je nekoliko puta uništavan u požarima, zemljotresima i uraganima, a danas većina ostataka grada leži 12 metara ispod mora.

foto: Printscreen Express.hr

Sablasni ostaci i danas mogu da se vide između talasa. Od 1950. godine istraživači pomno proučavaju ostatke.

Edvin Link je pronašao džepni sat koji je stao točno u 11:43, kadfa je počeo katastrofalni zemljotres. Port Rojal postao je slavan i kao mesto radnje holivudskog blokbastera Pirati s Kariba, koji je upravo inspiriran njime.

Kurir.rs/express.hr

Foto printscreen express.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track