(VIDEO) NAJMUTNIJI SELFI NA SVETU: Majmun se uslikao tuđim fotoaparatom, sud određuje autorska prava
Foto: twitter/dominickeith10

smešno

(VIDEO) NAJMUTNIJI SELFI NA SVETU: Majmun se uslikao tuđim fotoaparatom, sud određuje autorska prava

Planeta -

Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija koji je fotoaparatom napravio selfi i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na nju.

Slejter tvrdi da je "kopirajt" njegov pošto je on sve pripremio i da zahteva da bude plaćen pre nego što neko koristi njegovu sliku. Ali Vikimedija se s tim ne slaže. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na Wikimedia Commons vebsajtu.

Tada je fotograf dobio parnicu jer je sud doneo odluku da majmun nema prava na sopstvenu fotografiju, a onda su "predstavnici majmuna" zamolili advokate organizacije PETA da ih zastupaju. U sredu, 9. jula predmet je ponovo vraćen pred američki Okružni sud za žalbe. Sada je PETA tužila Slejtera i kompaniju Blurb zahtevajući da se majmunu dodele prava na fotografije.

Slejter je rekao da su prava na fotografije u vlasništvu njegove kompanije Wildlife Personalities. Anđela Duning, advokatica ispred kompanije Blurb kaže da nije previše zabrinuta oko slučaja i ne veruje da će sud promeniti svoju odluku. Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza overi šta se to događa.

Kurir.rs/B92

Foto: Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NASMEJAO MU SE U LICE: Ovo je dokaz da majmun bolje igra stoni tenis od čoveka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track