ZBOG PARANOJE IDU POD ZEMLJU: Ova država je izgradila čitav podzemni grad jer se plaši ruske invazije!
Foto: Youtube/Printscreen

SPREMNI ZA MASOVNU EVAKUACIJU

ZBOG PARANOJE IDU POD ZEMLJU: Ova država je izgradila čitav podzemni grad jer se plaši ruske invazije!

Planeta -

Ukoliko Rusija napadne Evropu, zbog čega iz nekog razloga strahuju pojedine zapadne zemlje, jedna evropska zemlja je u potpunosti spremna na najgore.

Finska je izgradila čitav splet podzemnih tunela ispod Helskinkija koji bi trebalo da budu spremni za naseljavanje u slučaju invazije.

9 miliona kubnih metara tunela mogao bi da "ugosti" svih 600.000 stanovnika finske prestonice.

Kako navode britanski mediji, Rusija se sprema da održi vojnu vežbu "Zapad 2017", najveću od kraja Hladnog rata, a trupe će vežbati baš u blizini finske granice.

foto: AP

Navodno, to je izazvalo nezadovoljsto i strepnju kod Finaca, a njihova vojska je spremna za masovnu evakuaciju ukoliko do toga zaista dođe, a još u martu je bila izvedena serija vežbi u slučaju opsade grada.

I susedna Estonija je izrazila zabrinutost zbog pojačane ruske vojne aktivnosti i to u blizine granica ove zemlje, ali ne smatraju da će vežbe Zapad predstavljati direktnu pretnju.

Ipak, Finska ne želi sve da prepusti slučaju.

"Vojnici će se pobrinuti da imamo prednost u podzemnom gradu ukoliko ikada dođemo u situaciju da moramo da se borimo", rekao je jedan bivši finski ministar odbrane.

Inače, planovi za izgradnju podzemnog grada datiraju još iz 60-ih godina prošlog veka.

400 odvojenih prostorija ili tunela je već izgrađeno, a plan predviđa još 100 novih lokacija. Većina podzemnog grada je otvorena za javnost, a mogu se videti čak i bazeni, tereni za hokej na ledu i parkinzi.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track