RUSI LANSIRALI ČUDO U SVEMIR: Astronomi u panici zbog novog satelita, a evo i zašto!
Foto: Printscreen Facebook

Blještava piramida u orbiti

RUSI LANSIRALI ČUDO U SVEMIR: Astronomi u panici zbog novog satelita, a evo i zašto!

Planeta -

Ruska raketa Sojuz uspešno je lansirala je u orbitu kontroverzni novi satelit, koji će za nekoliko dana postati jedna od četiri najsjajnije tačke na nebu.

Prema proračunima Roskosmosa, Majak bi trebalo da sija slabije jedino od Sunca i Meseca, mada naučnici tvrde da će sijati slabije od "zvezde Danice", odnosno Venere na noćnom nebu.

Astronomi širom sveta besni su i zabrinuti da Majak svojom svetlošću samo da ometa astronomska posmatranja, već da može da utiče i na vidljivost satelita koji prate vremenske i druge atmosferske prilike.

Satelit "Majak" kompanije Roskosmos razvijen je na Univerzitetu za mehanički inženjering u Moskvi.

Iako je Majak veličine otprilike vekne hleba, u trenutku kada dostigne visinu od 600 kilometara, on otvara veliku piramidalno jedro napravljeno od folije dizajnirane da reflektuje svetlost Sunca.

Folija koja je čak 20 puta tanja od vlasi kose, prostiraće se na površini od 16 metara kvadratnih.

Cilj misije je da inspiriše ljude da proučavaju kosmos i da gledaju u nebo, ali i da se testira tehnologija praćenja satelita - uz pomoć aplikacije na telefonu, naučnici koji rade na projektu će moći u svakom trenutku da znaju gde je satelit tačno i kada im tačno preleće iznad glave.

Satelit će biti u orbiti najmanje mesec dana, ali postoji mogućnost da zbog nepredvidivih uslovan na ovoj visini, proces raspadanje ne ide baš po planu i da satelit ostane aktivan i nekoliko meseci duže.

Kurir.rs/newsweek.rs

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track