OŠTRO: Rat Evrpopskoj uniji zbog škart robe!
Foto: Reuters

ROBERT FICO ZAPRETIO BRISELU

OŠTRO: Rat Evrpopskoj uniji zbog škart robe!

Planeta -

Slovački premijer dao ultimatum Evropskoj komisiji da zabrani prodaju loših namirnica istočnoevropskim zemljama ili će im uvesti sankcije

BRATISLAVA - Premijer Slovačke Robert Fico dao je rok do jeseni Evropskoj komisiji i njenom šefu Žan-Klodu Junkeru da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih proizvoda za tržišta „stare“ i „nove“ Evrope.

Ukoliko Brisel ne reši ovaj problem, zapretio je, Slovačka će uvesti embargo i proterati zapadne namirnice iz slovačkih restorana.

Manje, al‘ gore

- Zemlje Višegradske grupe već su upozoravale na taj problem, ali mere EK su nedovoljne. Komisija ima dovoljno informacija da, ako hoće, pripremi zakone kojima bi onome ko želi da prodaje proizvod u istom pakovanju naredila da mora da ima isti kvalitet - rekao je Robert Fico.

Upozorenje premijera i ultimatum Evropskoj komisiji da nešto preduzme do jeseni dolaze nakon što je u susednoj Češkoj testiran 21 proizvod u varijantama za tržišta Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske i utvrđeno da su na istoku Evrope samo tri bila istog kvaliteta kao za zapadna tržišta.

foto: Printscreen

Fico je rekao da je sam otišao u kupovinu i uporedio „fiš fingers“ kupljen u Austriji sa onim u Slovačkoj - uprkos istoj ceni, proizvod koji se prodaje u Bratislavi ima 20 grama (sedam odsto) mesa manje.

Međunarodni skandal

- To prerasta u veliki međunarodni skandal. Ne mogu da prihvatim da od Slovaka prave neke građane nižeg reda. Ne želim da budemo kanta za đubre Zapada - poručio je on.

Slovački premijer je rekao da će, ako se EK ogluši o zahteve, od jeseni uvesti embargo od pola godine na uvoz namirnica sa Zapada za ugostiteljske objekte, jer takva mogućnost postoji u propisima EU.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track