(VIDEO) NAUČNICI U ŠOKU: Ne mogu da veruju šta su zatekli na mestu  gde su vršene nuklearne probe!
Foto: Printscreen Gardian

TROPSKI RAJ NUKLEARNI PAKAO

(VIDEO) NAUČNICI U ŠOKU: Ne mogu da veruju šta su zatekli na mestu gde su vršene nuklearne probe!

Planeta -

Sjedinjene Američke države su pre više od 70 godina obavljale nuklearne probe na području koralnog ostrva Bikini i tada su bačene 23 atomske bombe na to područje.

Naučnici su danas zaprepašćeni bujanjem biljnog i životinjskog sveta u ovoj radiokativnoj sredini. Oni su na Bikiniju pronašli korale veličine automobila, i neviđenu količinu mutiranih riba, kao što su tune i morski psi. Tvrde da su videli rakove koji se hrane radioaktivnim kokosovim orasima.

Independent je objavio izveštaj naučnika koji su uronili u krater koji je nastao posle eksplozije hidrogenske bombe, a u istraživanje su krenuli tragom informacije da su se pojavili mutirani morski psi, koima nedostaje druga leđno peraje.

Stiv Palumbi, profesor univerziteta Stanford i njegov tim proučavali su posledice koje je radijacija ostavila na vodeni svet. Palumbi navodi kako su flora i fauna na ovom ostrvu koje se nalazi na pola puta između Havaja i Australije, veoma otporni. Naučnici ističu da mnoge vrste riba koje žive u ovom delu koriste korale kao mrestilište.

"Riblje vrste ovde se dobro razvijaju i napreduje jer ih niko ne dira, ostavljene su i zapravo ih na neki čudan način štiti mračna istorija ovog mesta.

Ovo je neverovatno područje, ali i vrlo čudno", rekao je Palumbi.

Naučnike sada najviše zanima kako su korali uspeli da prežive toliku radijaciju i da ona na njih ne ostavi neke veće posledice. Njihovo istraživanje moglo da pomogne da se otkrije kako pomoći ljudima.

foto: Printscreen Gardian

"Ironija je da bi užasna istorija Bikinija mesto na kom bi mogli da pronađemo rešenje za produžetak ljudskog života.

Ako uspemo da shvatimo kako su korali uspeli ponovo da koloniziraju ovo područje, posle nuklearnih proba, mogli bismo da otkrijemo i nešto o tome kako da se sačuva DNK", rekao je Palumbi.

No, uprkos tome što prirodni svet na ovom području cveta, ono je za ljude i dalje opasno. Prema izveštaju UN, područje oko Bikinija nepovratno je uništeno i kontaminirano. Timoti Jorgensen je u svojoj knjizi napisao da stanovnici obližnjih ostrva imaju povećan nivo radijacije, i da su pod povećanim rizikom da obole od raka i leukemije.

Inače, detonacija kod Bikinija u seriji testova Kastle Bravo u martu 1954. godine bila je oko hiljadu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Kurir.rs/Gardian

Foto printscreen Gardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track