SRBINA KOJI JE VRBOVAO DŽIHADISTE STIGLA PRAVDA: Fanatik Boban S. optužen za terorizam!
Foto: Foto: Printscreen

POČELO SUĐENJE U NEMAČKOJ

SRBINA KOJI JE VRBOVAO DŽIHADISTE STIGLA PRAVDA: Fanatik Boban S. optužen za terorizam!

Planeta -

BERLIN - Nemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv pet osoba - jednog člana takozvane Islamske države u Nemačkoj i četiri osumnjičena da su regrutovala ljude za borbu na strani te terorističke organizacije, a među njima je i Nemac srpskog porekla.

Glavnoosumnjičeni je državljanin Iraka (33) Ahmad Abdulah, kog optužnica tereti za članstvo u terorističkoj organizaciji, finansiranje terorizma i javne pozive na činjenje zločina. Petorica osumnjičenih uhapšeni su u novembru, a sumnjiče se da su regrutovali mlade muslimane u Nemačkoj da se pridruže ID u borbama u Siriji i Iraku.

Među osumnjičenima je i Nemac srpskog porekla Boban S. (36), koji je bio zadužen za podučavanje regruta o arapskom i radikalno islamskom sadržaju. Kod njega je jedno vreme živeo Tunišanin Anis Amri, terorista koji je u decembru prošle godine kamionom uleteo među ljude na božićnom vašaru u Berlinu i ubio 12.

Među ostalim uhapšenima su imam radikalne džamije u Hilderšajmu, koji je u džamiji i drugim delovima Nemačke držao "islamske seminare", turski državljanin, državljanin Kameruna i jedan Nemac.

Tužilašto je u saopštenju navelo i imena osam muškaraca za koje tvrdi da su uz pomoć glavnoosumnjičenog napustili Nemačku, a među njima su i dva muškarca koja su ubila nekoliko nemačkih vojnika u dva bombaška napada 2015. godine.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo na osnovu iskaza neimenovanog izvora, za koji navode da mu je garantovana bezbednost i anonimnost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track