(VIDEO) FATALAN KRAJ TVORCA CRNOG INTERNETA: Zaradio je bogatstvo prodajući drogu, oružje i falsifikate, a završio u smrdljivoj ćeliji
Foto: Twitter/Nick Glavin

drama

(VIDEO) FATALAN KRAJ TVORCA CRNOG INTERNETA: Zaradio je bogatstvo prodajući drogu, oružje i falsifikate, a završio u smrdljivoj ćeliji

Planeta -

Kanađanin Aleksander Cejzes je bio mladi informatički genije koji je nažalost, ostao upamćen kao suosnivač jedne od najtraženijih platformi na kojoj se trguje drogom, oružjem, pornografijom, ukradenim kreditnim karticama i sličnim.

On je 12. jula pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Bangkoku na Tajlandu gde je čekao izručenje u SAD, a tajlandske vlasti tvrde da se obesio.

25-godišnji suosnivač Alfabeja uhapšen je ranije ovog meseca na Tajlandu. On se tereti da je upravljao najvećim kriminalnim tržištem, na Dark Veb, koje je koristilo Tor mrežu za skrivanje identiteta svojih korisnika kao i lokacije njihovih servera.

Pre nego što je ugašen Alfabej je imao više od 200 hiljada korisnika i 40 hiljada osoba koje su preko njega prodavale svoje proizvode i usluge. Nudilo se više od 250.000 raznih hemikalija i droge preko te mreže i još sto tisuća ukradenih ili falsifikovanih dokumenata, raznih uređaja, lažne robe, računarskih virusa i svega ostalog čime se nogu hakovati kompjuter. Bilo je i tu i oružja, kao i lažnih usluga.

Od kada je ovo tržište otvoreno 2014. godine preko njega je, kako se procenjuje ostvaren promet težak milijardu dolara.

Luksuznom životu i milionskoj zaradi došao je kraj kad je Cejzes uhapšen na Tajlandu po zahtevu SAD-a, gde je, po svoj prilici, trebao da bude izručen. Na Tajlandu je živeo poslednih sedam ili osam godina, a u toj se zemlji i oženio. Njegova supruga je trenutno trudna, a vlasti su i nju uhapsile.

Tajlandske vlasti su prilikom hapšenja zaplenile i Cejzesovu imovinu – njegov Lambordžini, Porše i vilu u Puketu, tajlandskom turističkom raju.

Veliki deo njegove imovine bio je u virtuelnoj valuti Bitkoinu. On je pronađen mrtav u svojoj ćeliji uoči sastanka sa tužiocima koji su hteli da ga izruče SAD, a tajlandske vlasti tvrde da se obesio, što je verzija događaja u koju njegova porodica ne veruje.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track