RUSIJA SPREMA ODMAZDU ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA? Odnosi dve zemlje na granici usijanja
Foto: Reuters

kontra

RUSIJA SPREMA ODMAZDU ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA? Odnosi dve zemlje na granici usijanja

Planeta -

Rusija je upozorila da će nove sankcije koje je protiv Moskve izglasao američki Zastupnički dom, već loše odnose između dve zemlje odvesti u još veću neizvesnost i najavila da bi taj potez mogao da rezultira odmazdom.

Rusija je reagovala nakon što je Zastupnički dom velikom većinom glasova glasao za nove sankcije Moskvi i prisilio predsednika Donalda Trampa da traži dopuštenje zastupnika ukoliko želi da ih ublaži ili pooštri.

Moskva se u početku nadala da će Tramp uspeti da poboljša prilično loš odnos između dve zemlje, naročito nakon navoda prema kojima se Rusija umešala u prošlogodišnju američku predizbornu kampanju. Nade u poboljšanje odnosa dodatno su pogoršale informacije o navodnim vezama između Trampovih bliskih saradnika i ruskih zvaničnika.

Rusija od početka negira sve optužbe o umešanosti.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za agenciju Interfaks je izjavio da najnovije američke sankcije ne ostavljaju mesta za poboljšanje odnosa između Moskve i Vašingtona u bliskoj budućnosti a da odnos usmeravaju prema vrlo neizvesnoj fazi.

"Sve ovo već ima veoma negativan uticaj na proces normalizacije naših odnosa", izjavio je Rjabkov za Interfaks.

"Američko-ruski odnosi ulaze u neizvesnu fazu u političkom i diplomatskom smislu", rekao je on.

Dodao je da smatra da su nove sankcije zamisao američkih zastupnika koji mrze Rusiju i žele da naškode Trampu.

Konstantin Kosačov, predsednik odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta službenu Moskvu je pozvao da osmisli "bolan" odgovor na američki potez.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track