ZVANIČNA RUSIJA BEZ KOMENTARA O NOVIM SANKCIJAMA SAD Peskov: Dok Tramp ne potpiše, nećemo komentarisati
Foto: AP

Uzdržani

ZVANIČNA RUSIJA BEZ KOMENTARA O NOVIM SANKCIJAMA SAD Peskov: Dok Tramp ne potpiše, nećemo komentarisati

Planeta -

Rusija će se uzdržati od komentarisanja mogućeg odgovora na novi paket američkih sankcija protiv Moskve dok predsednik SAD Donald Tramp ne potpiše taj zakon, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kongres SAD, u nameri da kazni Rusiju zbog njenog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, usvojio je juče ubedljivom većinom zakon koji predviđa oštrije sankcije protiv Rusije, navodi Asošiejted pres.

Iako su ruski zvaničnici i poslanici izjavljivali da Rusija razmatra kontramere novom američkom paketu sankcija, Peskov je naveo da je još rano da se o tome govori.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je novinarima u Moskvi da Tramp još nije potpisao zakon o novim sankcijama, koje je opisao kao "žalosne", i da Kremlj "mora veoma pažljivo da ga analizira" pre nego što donese odluku kako da reaguje, navodi AP.

Kada je Trampov prethodnik Barak Obama u decembru uveo Rusiji nove sankcije, na osnovu kojih je odlazeća administracija proterala 35 ruskih diplomata i zaplenila dve ruske nekretnine u SAD, Putin je odlučio da ne reaguje i rekao da Rusija neće zauzvrat proterati američke diplomate.

Ruski zvaničnici pozdravili su pobedu Trampa na novembarskim izborima, očekujući poboljšanje odnosa koji su u vreme Obame dostigli najniži nivo od kraja Hladnog rata, ali odnosi SAD i Rusije i dalje su napeti, šest meseci po stupanju Trampa na dužnost.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov kritikovao je ranije danas nove sankcije SAD kao korak ka "zatvaranju mogućnosti za normalizaciju odnosa" Rusije i SAD.

Nekoliko ruskih poslanika navelo je da Moskva razmatra kako da ogovori na novi paket sankcija, usmerenih protiv navodno korumpiranih ruskih zvaničnika i osoba koje su kršile ljudska prava, kao i protiv ključnih sektora ruske ekonomije, prodaje oružja i izvoza energenata.

Predsednik Odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev rekao je novinarima da je taj dom već počeo razmatranje mogućeg odgovora na sankcije.

(Kurir.rs/Beta)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track