SENATORSKA RAMPA ZA AMERIČKE SANKCIJE PROTIV RUSIJE: Jedan senator traži da se zakon promeni
Foto: Reuters

preokret

SENATORSKA RAMPA ZA AMERIČKE SANKCIJE PROTIV RUSIJE: Jedan senator traži da se zakon promeni

Planeta -

Američki predlog zakona o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji naišao je na prepreku u Senatu američkog Kongresa i mogao bi da ne bude usvojen pre jednomesečne pauze u radu Kongresa.

Predstavnički dom američkog Kongresa juče je usvojio predlog zakona, a predsednik Odbora za spoljne poslove američkog Senata Bob Korker rekao je danas da bi sankcije protiv Severne Koreje trebalo izdvojiti iz predloženog teksta.

Korker je novinarima kazao da bi sankcije protiv Severne Koreje trebalo da budu deo posebnog zakona koji bi Senat pažljivo razmotrio, ali i da je siguran da će se pronaći rešenje koje će omogućiti da se zakon usvoji.

Ta prepreka na koju je predlog zakona naišao u poslednjem trenutku mogla bi da spreči proglašenje zakona pre letnje pauze u radu Kongresa, koji ove godine ne zaseda od 28. jula do 5. septembra.

Predlog zakona o paketu novih sankcija usvojen je juče u Predstavničkom domu sa 419 glasova za i tri glasa protiv.

Prema tom predlogu, američki predsednik Donald Tramp neće moći da ublaži sankcije Rusiji ako za to ne dobije odobrenje Kongresa, što bi moglo da ugrozi njegova nastojanja da poboljša odnose s Moskvom.

Vođe republikanaca u donjem domu Kongresa apeluju na senatore da brzo usvoje predlog zakona, koji mora da potpiše i Tramp da bi stupio na snagu. Bela kuća je juče saopštila da predsednik SAD još nije odlučio da li će na njega staviti veto.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track