(VIDEO) PLAKAO I MOLIO ZA OPROŠTAJ, ALI GA JE STIGLA SMRTNA KAZNA: Pogubljen Amerikanac koji je brutalno silovao i ubio devojčicu (3)
Foto: Beta Ap, Reuters

EGZEKUCIJA

(VIDEO) PLAKAO I MOLIO ZA OPROŠTAJ, ALI GA JE STIGLA SMRTNA KAZNA: Pogubljen Amerikanac koji je brutalno silovao i ubio devojčicu (3)

Planeta -

Amerikanac Ronald Filips, koji je brutalno silovao i pretukao malu Šejlu Meri Evans (3), pogubljen je sinoć u Ohaju smrtonosnom injekcijom, što je prvo izvršenje smrtne kazne u toj američkoj saveznoj državi u poslednje tri godine.

Ovaj jezivi zločin dogodio se 1993. Filips je tada imao 19 godina, a mala Šejla je bila ćerkica njegove tadašnje devojke. Tog kobnog dana on je malenu silovao, udarao je u glavu i stomak, čupao za kosu i bacao je o zid.

Odmah je osuđen na smrtnu kaznu, ali poživeo je ovoliko jer se žalio na presudu. Naime, tražio je da mu se smrtna kazna preinači u robiju na osnovu toga što Osmi amandman zabranjuje pogubljenje odraslih osoba mlađih od 21 godine.

Nekoliko puta je odlagao smaknuće i iz drugih razloga; 2013. izazvao je buru u javnosti kad je u poslednji trenutak tražio da donira bubreg svojoj majci, koja je bila na dijalizi, a srce sestri. Zahtev mu je odbijen, a majka mu je tada preminula.

Poslednju žalbu uložio je nedavno Vrhovnom sudu, a dozvolili su mu posete dok je čekao odluku. Ali zvaničnici Ohaja rekli su Eleni Kejgan, sudijom Vrhovnog suda koja je nadležna za ovakve predmete, da stalna odgađanja pogubljenja u Filipsovom slučaju troše novac i resurse iz državnog budžeta.

Mediji javljaju da je za poslednji obrok tražio veliku picu sa sirom, paprikama i pečurkama, dve litre Pepsija, čizkejk od jagoda, sok od grožđa i parče hleba. Noć je proveo u molitvi.

Kad je ušao u komoru za pogubljenje, Filips se izvinio prisutnim članovima porodice male Šejle zbog "zla koje je počinio".

"Sve ove godine molim se da mi oprostite i da mi se u srcu smilujete. Šejla Meri nije zaslužila ono što sam joj uradio. Znam da je s Gospodom i da više ne pati", bile su poslednje Filipsove reči.

Inače, u Ohaju se odlažu pogubljenja injekcijom jer su zalihe na minimumu. Poslednji robijaš koji je u toj državi pogubljen na ovaj način umirao je 24 minuta.

(Kurir.rs/NBCNews/Daily Mail)

Foto: Beta, Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track