AMERIKA SPUŠTA RAMPU: Od 1. septembra zabrana putovanja u Severnu Koreju!
Foto: Foto: americancitizenship.me

ne žele da rizikuju

AMERIKA SPUŠTA RAMPU: Od 1. septembra zabrana putovanja u Severnu Koreju!

Planeta -

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da 1. septembra zvanično stupa na snagu zabrana svim građanima da putuju u Severnu Koreju.

U upozorenju koje je objavljeno u državnom registru, navodi se da postoji ozbiljna pretnja za državljane SAD koji putuju u Severnu Koreju ili unutar njenih granica, prenosi AFP. Njima, navodi se, preti hapšenje i dugotrajni pritvor koji bi mogao da bude opasan po njihovo fizičko zdravlje.

"Svi pasoši SAD su proglašeni nezakonskim za putovanje u ili preko Severne Koreje osim ako nisu specijalno ovlašćeni za takvo putovanje", navodi se u upozorenju.

Izuzetak podrazumeva odobren put u okviru humanitarne akcije i put novinarima u određenim okolnostima, dok bi zabrana trebalo da ostane na snazi godinu dana, osim ako je prethodno ne povuče državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Zabrana putovanja u Severnu Koreju prvi put je uvedena prošlog meseca, nakon smrti američkog studenta Ota Varmbira koji je pao u komu nakon što je proveo godinu dana u pritvoru u Pjongjangu.

Nakon njegove smrti, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je odlučan da "spreči takve tragedije u kojima stradaju nevini ljudi u rukama režima koji ne poštuju vladavinu prava ili osnovnu ljudsku pristojnost", navodi se.

Ta država je, podseća agencija, u prethodnim nedeljama izvela dva uspešna testiranja interkontinentalnih balističkih raketa za koje stručnjaci tvrde da bi mogle da pogode američko tlo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: americancitizenship.me

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja