SVET POZIVA NA OSLOBAĐANJE FRANCUSKOG NOVINARA: Turska ga uhapsila jer se slikao sa kurdskim borcima
Foto: Twitter

SUMNJIČE GA ZA TERORIZAM

SVET POZIVA NA OSLOBAĐANJE FRANCUSKOG NOVINARA: Turska ga uhapsila jer se slikao sa kurdskim borcima

Planeta -

Francuske i međunarodne organizacije za zaštitu novinara su danas zatražile da odmah bude oslobođen francuski nezavisni novinar Lu Biro koga su vlasti Turske privele zbog sumnje u "terorističke aktivnosti".

Biro, koji je sarađivao s francuskom televizijom TV5 Mond, a na Tviteru se predstavlja kao student novinarstva, priveden je u utorak na iračko-turskoj granici jer su carinici kod njega našli fotografije na kojima je sa kurdskim borcima u Siriji.

Turska smatra da su Kurdi u Siriji povezani s takozvanom "Radničkom partijom Kurdistana" (PKK) koja decenijama vodi oružanu borbu za otcepljenje jugoistoka Turske.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske je saopštilo da s "velikom pažnjom" prati slučaj novinara, ali su sindikati francuskih novinara kao i Međunarodna i evropska federacija novinara pozvali da im kolega odmah bude pušten na slobodu, podsetivši na slučaj francuskog novinara Matijasa Depardona, uhapšenog u maju u Turskoj, a proteranog mesec dana kasnije.

Međunarodne organizacije za zaštitu novinara redovno osuđuje vlasti Turske zbog kršenja sloboda posebno posle pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track