(VIDEO) SMRT ZA PIROMANE: Indonezija u jeku borbe protiv požara uvela drastične mere
Foto: youtube screenshot/star online

opasno

(VIDEO) SMRT ZA PIROMANE: Indonezija u jeku borbe protiv požara uvela drastične mere

Planeta -

Vojni zvaničnik u indonežanskoj provinciji Džambi rekao je da je naredio da na svakog ko namerno pali vatru u šumskim oblastima, bude pucano iz vatrenog oružja.

To je naređeno u trenutku kada se vlasti bore sa mnogobrojnim požarima u regionu.

"Cilj je da se to jednom stavi do znanja ljudima koji su mnogo puta već upozoreni. Cilj je da pokažemo da smo odlučni i ozbiljni", rekao je pukovnik Refrizal, komandant snaga za borbu protiv šumskih požara u Džambiju, prenosi Rojters.

Refrizal je napomenuo da će njegov nalog biti izvršen "odgovorno". Indonežanski mediji su preneli da su vlasti u susednoj provinciji Južna Sumatra, koja se takođe nalazi na ostrvu Sumatra, izdale isti nalog.

Pet indonežanskih provincija proglasilo je vanredno stanje zbog šumskih požara, saopštila je Indonežanska agencija za vanredne situacije (BNPB), a broj požara se u mnogim oblastima povećao tokom protekle nedelje, navodi britanska agencija.

BNPB radi sa mnogim vladinim granama, uključujući vojsku, na obuzdavanju vatrene stihije.

Portparol BNPB Sutopo Purvi Nugrohi napisao je na Tviteru da vojne snage za borbu protiv požara u Džambiju rade na gašenju požara na području od 10 hektara, i dodao da su vlasti utvrdile da je jednu oblast u Džambiju "namerno zapalio" vlasnik tog poseda.

Broj požara u Indoneziji porastao je do 30. jula na 239, dok je tri dana ranije iznosio 173, saopštila je BNPB.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track