(VIDEO) VLADAR ZIMBABVEA PRAVI SPOMENIK OD MILIJARDU DOLARA: Novi univerzitet će nositi ime Roberta Mugabea i njegove žene!
Foto: EPA/AARON UFUMELI

škola od zlata

(VIDEO) VLADAR ZIMBABVEA PRAVI SPOMENIK OD MILIJARDU DOLARA: Novi univerzitet će nositi ime Roberta Mugabea i njegove žene!

Planeta -

Bankrotirana vlada Zimbabvea planira izgradnju milijardu dolara vrednog univerziteta koje će nositi ime 93-godišnjeg predsednika Roberta Mugabea, najavio je ministar obrazovanja, a opozicija je odmah oštro kritikovala kao bacanje javnog novca.

Univerzitet Roberta Gabriela Mugabea baviće se naukom i tehnologijom, a imat će i institut posvećen istraživanju 'transformativnog i revolucionarnog rukovodstva'.

Mugabe i njegova supruga Grejs će biti službeni pokrovitelji univziteta koji će se graditi van glavnog grada Hararea.

Dok je Mugabeova vladavina puno obećavala nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1980., vremešnog čelnika optužuju da je uništio privredu te nekada prosperitetne zemlje tako što je vodio populističku politiku, uključujući oduzimanje farmi belcima.

Opozicija je kritikovala vladin plan, tražeći da se umesto gradnje novog poprave uslovi rada na postojećim univerzitetima.

Devedeset odsto budžeta Zimbabvea odlazi na plate, pa vrlo malo ostaje za obnovu puteva, bolnica i školskih ustanova.

Kurir.rs/Tportal.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track