DIPLOMATSKI RAT SAD I KUBE ZBOG MISTERIOZNE BOLESTI: Američke diplomate u Havani se naprasno razbolele, Vašington proterao dvoje službenika kubanske ambasade!
Ambasada SAD u Havani, Foto:Vikiipedija, Foto: Vikipedija

ne zna se razlog

DIPLOMATSKI RAT SAD I KUBE ZBOG MISTERIOZNE BOLESTI: Američke diplomate u Havani se naprasno razbolele, Vašington proterao dvoje službenika kubanske ambasade!

Planeta -

Vašington je proterao dvoje kubanskih diplomata nakon što su službenici američke ambasade u Havani počeli da se žale na čudne fizičke simptome.

Zasada nije poznato što se tačno dogodilo, a portparil Heder Naert je izjavila da nema "definitivnih odgovora o izvoru ili uzroku". Jedan službenik američke administracije je rekao je da je deo službenika izgubio sluh.

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da istražuje te navode.

Proterivanje svojih diplomata Kuba je nazvala neopravdanim, ali navodi da je spremna da sarađuje sa Vašingtonom kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

"Kuba nije nikada niti će ikada dozviliti da se kubanska teritorija iskoristi za bilo kakvo delovanje protiv akreditovanih diplomata ili njihovih porodica", navodi se u saopštenju.

Nagađa se da je gubitak sluha mogao da prouzrokuje neka vrsta aparata koji emituje nečujne zvučne valove, a koji je postavljen blizu kuća diplomata.

Naert je rekla da su se službenici počeli da žale na čudne simptome krajem prošle godine.

Iako nisu životno ugroženi, određeni broj njih je vraćen kući u SAD, rekla je ona. Po njenim rečima, to se smatra "vrlo ozbiljnim i u toku je istraga".

Kurir.rs/Vijesti.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja