BRAZILSKE FAVELE: Mesto gde kriminal i beda dostižu svoj vrhunac
Foto: profimedia-0006616187

veliki bezbednosni problem

BRAZILSKE FAVELE: Mesto gde kriminal i beda dostižu svoj vrhunac

Planeta -

U Rio de Žaneiru ima više od sedam stotina favela, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati one koje su bezbedne za turiste. Beda čoveka natera na svašta. Najčešće je plodno tlo za kriminal. U favelama je dostigao svoj vrhunac. Tamo zakone pišu narko bande i njihove vođe. Nestvarno izgledaju scene dece koja trčkaraju i igraju se, a oko njih šetaju članovi „do zuba“ naoružanih kriminalnih grupa ili pripadnici specijalnih policijskih jedinica. Upravo zbog bandi, stanovništvo favela je dugo živelo u nehumanim uslovima, objašnjava Ilija Životić, ekspert za bezbednost.

foto: Twitter

- Kriminalne bande u Riju su jedinstveno organizovana grupa bandi na svetu

Naime njih karakteriše klasična gerilska organizacija.Članovi potiču odatle, duboko su povezani porodičnim vezama, celokupno stanovništvo favela zna ko su članovi bandi i koje pozicije zauzimaju u njima.Tačno se zna lanac komandovanja.Oružije na svojoj teritoriji nose neskriveno , pomažu stanovništvu i ne tlače ga. Jedino im nedostaju uniforme sa oznakama a svako može da se odseli ali ne i da se useli.

U samoj faveli nema kriminala osim likvidacija izdajnika.Oni su jedan zatvoreni sistem koji funkcioniše godinama.Specijalnost im je prodaja droge i pljačke turista svuda po gradu. Zabeleženi su prepadi na turiste u centralnim ulicama u sred dana kada mladići od 12-13 godina pod pretnjom vatrenim oružjem otimaju satove i nakit i nestaju na skuteru - napominje Životić.

foto: Rumble video screenshot

Otimanje stvari iz vozila na semaforu je takodje svakodnevnica za koju su oni zaslužni.Pri tom ranjavanja su obavezna ukoliko se neko usprotivi. Upotreba vatrenog oružja je u Riju postala neverovatno česta.

- Primetno je da su uske prolaze između kuća natkrili kako bi se zaštitili od posmatranja iz dronova. Na svim ulazima u favele postoje straže koje su vizuelno povezane sa dubinom teritorije tako da blokiranje signala mobilne telefonije od strane organa reda nema nikakvog uticaja u slučaju prepada.Takodje sama konfiguracija terena je takva da iznenadnost upada policije i vojske koja se često koristi od strane vlade se brzo topi,navodi stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

Vođe bandi imaju desetine kuća na raspolaganju pa se ni helikopterski desant ne isplati.

foto: Foto: Youtube/Printscreen

- I najvažnija karakteristika, a po snage reda najgora je ta da se pripadnici banda u favelama ne boje policije. Ukoliko ne mogu da pobegnu ,oni blokiraju uske prolaze, puštaju agresivne pse i pucaju do iznemoglosti. Upravo je to razlog zašto favele nikada nisu pobeđene i raseljene. Jednostavno, žrtava bi bilo previše. Zato se i akcije vojske i policije obično dešavaju pred izbore ili ako neko bitan iz države ili važni stranac doživi kontakt sa kriminalcima, navodi Životić.

foto: 29.04.2017.

- Dakle, u pitanju je jedinstvena kriminalna organizacija sa elementima gerile. Bojim se da je trenutno Brazilu jedina opcija da ih drži na toj teritoriji, da im ne dozvoljava širenje. A za rešenje problema bi moralo ozbiljnije da se radi ,ne samo slanjem snaga bezbednosti. Potrebno je ući u koren i uzrok problema, rešavati ga korak po korak. Davanjem stipendija za školovanje dece iz favela, zapošljavanje mladih u udaljenim krajevima Rija. U svakom slučaju eventualno gašenje favela bio bi pravi izazov za državu koji bi moralo da okupi eksperte različitih oblasti bezbednosti, ekonomije,socijalnih službi, kaže Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track