ŠOKANTNO! MIGRANTI TUŽBAMA BLOKIRALI NEMAČKE SUDOVE: Za dve godine broj tužbi zbog azila povećan četiri puta!
Foto: AP 2.8.2017

pomažu im humanitarci

ŠOKANTNO! MIGRANTI TUŽBAMA BLOKIRALI NEMAČKE SUDOVE: Za dve godine broj tužbi zbog azila povećan četiri puta!

Planeta -

Zbog drastičnog porasta broja tužbi zbog odbijenih zahteva za azilom, upravni sudovi u Nemačkoj nalaze se pred kolapsom, javlja njemačka novinska agencija Dpa u ponedeljak.

"Slobodno se može reći: situacija je dramatična. Pod pritiskom smo sa svih strana", rekao je u razgovoru za Dpa Robert Zigmiler, predsednik Udruženja sudija nemačkih upravnih sudova.

Ove godine broj slučajeva tužbi osoba koje nisu zadovoljne rešenjem zahteva za političkim azilom u poređenju sa prošlom godinom popeti na 200.000. 2015. broj tužbi je iznosio 50.000.

Zigmiler je rekao kako je broj sudija "značajno povećan" poslednjih godina ali da to ni izbliza nije dovoljno kako bi se rešila ogromna količina tužbi.

Dalji problem je taj što na tržištu rada nema dovoljno pogodnih kandidata za poziciju upravnog sudije.

Drastično povećanje broja tužbi na odluke Saveznog ureda za migracije i izbeglice(Bamf) povezan je u jednu ruku sa ogromnim povećanjem broja izbeglica, a u drugu i s činjenicom da su u periodu najvećeg izbegličkog vala područne kancelarije Bamf-a zbog manjka osoblja zapošljavali radnike čije odluke su kasnije pred sudovima često poništavane. To je sa sobom donelo talas tužbi na odluke o azilu.

Istovremeno, humanitarne organizacije odbijenim azilantima pojačano pomažu pri podnošenjima tužbi. Podnošenje tužbe po pravilu znači i produžetak boravka u Nemačkoj i zaštitu od proterivanja toliko dugo dok se slučaj ne reši.

Kurir.rs/Vijesti.hr

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Prvi čovek BIA krši zakon! Pogledajte gde je Gašić bio u subotu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track