NAPAD U BARSELONI UŽASNUO SVET: Sa propašću Islamske države  terorizam će preplaviti Evropu
Foto: Reuters

horor

NAPAD U BARSELONI UŽASNUO SVET: Sa propašću Islamske države terorizam će preplaviti Evropu

Planeta -

Islamska država je danas preuzela odgovornost za napad u kojem je kombi uleteo u masu ljudi u Barseloni, javila je novinska agencija IS Amak.

"Počinioci napada u Barseloni su vojnici IS i izveli su operaciju kao odgovor na pozive da se kao mete uzimaju zemlje članice koalicije", navodi Amak misleći pri tom na koaliciju na čelu sa SAD koja se bori protiv ove sunitske ekstremističke grupe, preneo je Rojters.

foto: Profimedia

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da je situacija na terenu Bliskog istoka gde je tzv.ISIS pred totalnim vojničkim slomom otvara, ili bolje rečeno, povećava opasnost od domaćih terorista. Oni nisu nikada kročili u Siriju ili Irak, niti su formalno bili član neke terorističke grupe.To su obični mladi ljudi, propuštenih šansi, neprihvaćeni od strane zajednice u kojoj žive. Takve mladiće je najlakše radikalizovati što je korak do teroriste.U sferi napredne mobilne telefonije i interneta radikalni imami postaju luksuz za teroriste, slaba tačka u organizaciji jer i oni su samo smrtnici sa manama preko kojih ih vešti pripadnici snaga bezbednosti razotkrivaju.

- Oni su uz isto tako mlade ljude pristigle kao izbeglice u Evropu najveća buduća opasnost. Neki od pridošlica su došli već radikalizovani, neki su bivši pripadnici terorističke organizacije a neki mogu postati radikalni ukoliko se previše zadrže u kampovima, ukoliko ne dobiju šansu za normalan život.

foto: Kurir

Dakle, smatram da će se borba protiv terorizma sa prestankom postojanja ISIS preseliti u evropsko dvorište. Naravno ne u obliku otvorenog fronta ali da će službe bezbednosti imati pune ruke posla, da imaće.

Biće potrebna veća prisutnost pripadnika snaga bezbednosti u fizičkom smislu, pokušaja inflitiranja, podmićivanja ,obećavanja i pretnji da bi se dobile informacije, ali i mnogo stroža kontrola sajber sveta. Liberali će se buniti zbog kršenja ljudskih prava, ali da se ne lažemo borba protiv terorizma i ljudska prava ne idu zajedno. I to zbog terorista čije mete nisu više značajni pojedinci već nevini civili u što većem broju, navodi Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track