(VIDEO) GUVERNER TEKSASA ZAVAPIO POSLE URAGANA: Stanje je teško, ali biće još gore!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

OČAJAN

(VIDEO) GUVERNER TEKSASA ZAVAPIO POSLE URAGANA: Stanje je teško, ali biće još gore!

Planeta -

Tropska oluja Harvi opustošila priobalni deo Teksasa. Guverner te američke savezne države kaže: "Stanje je teško, ali biće još gore."

Harvi je do sada usmrtio najmanje tri osobe, evakuisano je najmanje 2.000 ljudi, više stotina je bez struje, a obilne kiše pale su i u unutrašnjosti zemlje.

"Stanje je teško, a biće još gore", upozorio je guverner Teksasa Greg Abot.

foto: Reuters

BBC navodi i da je prema nekim navodima broj žrtava porastao na pet, ali zvaničnici to još nisu potvrdili. Za spašavanje stanovnika iz poplavljenih kuća angažovano je 40 čamaca, a u akcijama spašavanja učestvuje 3.000 pripadnika Nacionalne garde, 500 vozila i 14 aviona, rekao je guverner Teksasa Greg Abot.

Trenutno je oko 250 puteva u Teksasu neprohodno. Međunarodni aerodrom "Džorž Buš" u Hjustonu otkazao je sve komercijalne letove nakon što su poplavljeni pristupni putevi, a zatvoren je i aerodrom Hobi jer su njegove piste pod vodom, čime je dodatno izolovan ovaj četvrti po veličini grad u Americi.

Autobuski saobraćaj u Hjustonu privremeno je obustavljen, ulice su pretvorene u bujice, a sledeće sedmice neće raditi ni škole.

foto: Reuters

Guverner Teksasa kaže da bi šteta od poplava mogla da bude više milijardi dolara. Vlasti u Dalasu otvorile su gradski kongresni centar koji može da primi oko 5.000 ljudi koji su evakuisani iz južnih delova Teksasa.

Luka Teksas Sitija zatvorena je u petak, a brodovima i dalje nije dozvoljeno da ulaze i izlaze kroz navigacioni kanal, prenosi Glas Amerike.

Obilne padavine najavljene su i za narednih nekoliko dana. U nekim delovima Hjustona očekuje se čak 1.270 milimetara kiše, što bi bile rekordne padavine za Teksas, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba. Takođe je izdato upozorenje zbog poplava u kojem se navodi da će se "katastrofalne poplave u Hjustonu pogoršati te da bi mogle da budu istorijski velike". Bela kuća je saopštila da će američki predsednik Donald Tramp posetiti u utorak Teksas.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track