(VIDEO) GORE OD BRONKSA: U zonama koje je švedska policija proglasila opasnim cveta kriminal, a caruje 5.000 mafijaša!
Foto: Screenshot/RT

bez kontrole

(VIDEO) GORE OD BRONKSA: U zonama koje je švedska policija proglasila opasnim cveta kriminal, a caruje 5.000 mafijaša!

Planeta -

Švedska policija je nedavno proširila svoju listu takozvanih "ranjivih područja", gde su rasprostanjeni kriminal i ekstremizam. RT je razgovarao sa lokalnim građanima u ovim problematičnim oblastima, poznatijim kao "no-go zone".

Procenjuje se da 5.000 kriminalaca funkcioniše na ovim prostorima, čineći ukupno oko 200 kriminalnih mreža. Svedoci se ponekad plaše razgovora sa policijom, a prisustvo kriminalnih bandi i visoki nivo siromaštva i marginalizacije otežava službenicima da rade svoj posao.

"Ako vodite kompaniju u ovoj oblasti, osiguravajuća društva ne žele da vas osiguraju", rekao je Salam Kurda, lokalni kurdski prodavac i predsednik korporativnog udruženja u Husbiju - Stokholmu.

"Jedan od osnovnih zahteva za uspešnog preduzetnika je sigurnost, ali rizik je prilično velik danas." "Ako je vaš život u opasnosti, novac ne pomaže", dodao je on. "Bilo je puno pucnjave, vrlo brutalnog maltretiranja naših preduzetnika, puno pljačke, pa su preduzetnici odlučili da promene posao ili se presele na drugo područje.

"U ovim oblastima žive uglavnom migranti ili osobe rođene u inostranstvu, sa višom stopom nezaposlenosti u poređenju sa Šveđanima. Ova područja takođe služe kao područje za radikalizaciju i islamski ekstremizam. Prema podacima Švedskog odbrambenog univerziteta, iz tih "ranjivih područja" došlo je 70 odsto džihadskih boraca koji su napustili Švedsku da bi se pridružili Islamskom državom.

Izraz "no-go zona" prvobitno je skovao švedski novinar Per Gudmundson u uredničkom izdanju za 2014. godinu za novine SvD, ubrzo nakon objavljivanja policijskog izveštaja koji je prvobitno identifikovao 55 ranjivih područja.

Tokom proteklih nekoliko godina došlo je do brojnih incidenata povezanih sa ovim područjima, uključujući: spaljivanje automobila i pucanjave povezane sa bandama, miniranje automobila koje je ubilo četiri osobe, uključujući četvorogodišnju devojčicu, granata koja je ubila 8-godišnjeg dečaka, čak i pobuna koja je izbila samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp pri govorio o tome šta se dogodilo "prošle noći u Švedskoj".

Kurir.rs/RT

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track