(VIDEO) POLICIJSKA BRUTALNOST ŠOKIRALA AMERIKU: Medicinska sestra odbila da izvadi krv pacijentu, pa je uhapsili kao najgoreg kriminalca
Foto: Facebook Printscreen

Jezivo

(VIDEO) POLICIJSKA BRUTALNOST ŠOKIRALA AMERIKU: Medicinska sestra odbila da izvadi krv pacijentu, pa je uhapsili kao najgoreg kriminalca

Planeta -

Policija u američkoj državi Juti pokrenula je istragu pošto je objavljen video-snimak na kojem se vidi kako policajac nasilno hapsi medicinsku sestru jer je odbila da, za potrebe policije, izvadi krv pacijentu u nesvesnom stanju, pri čemu ona po protokolu nije ni smela da uzme uzorak krvi pomenutom pacijentu.

Najmanje dva policajca, među kojima je i onaj koji se vidi na snimku, suspendovana su dok se istraga na završi, saopštila je policija, prenosi danas AFP.

Do incidenta je došlo još krajem jula, ali su tek u četvrtak snimci došli do javnosti.

Na snimcima sa policijskih kamera i nadzornih kamera Univerzitetske bolnice u Solt Lejk Sitiju, vidi se kako medicinska sestra Aleks Vabels vrišti i traži pomoć dok je, s lisicama na rukama, silom izvode iz medicinskog centra.

Nju su oko 20 minuta zadržali u policijskom vozilu i pustili je tek pošto je intervenisalo administrativno osoblje, izjavila je portparolka bolnice Suzan Vinčester.

Vinčester je francuskoj agenciji objasnila da se uzorci kvi mogu policiji predati samo ako pacijent da pristanak za to, ako je uhapšen ili ako je za njim izdata poternica.

"Nijedan od tih uslova nije bio zadovoljen", rekla je ona, dodavši da je Vables ispoštovala protokol.

Prema njenim rečima, ovaj incident, koji se dogodio 26. jula, prilično je neuobičajen, a osoblje je bilo šokirano i veoma uznemireno.

Video-snimak je objavljen tek u četvrtak, na konferenciji za medije koju je Vabels održala.

Medicinska sestra je rekla novinarima da se osećala iznevereno i gnevno zbog ponašanja policije u trenutku kada je samo pokušavala da zaštiti pacijenta. U naknadnom saopštenju, navela je da su joj se gradonačelnik i načelnik policije lično izvinili zbog ponašanja policajaca, a ona je izvinjenje prihvatila.

"Ogromna podrška koja mi je pružena prevazišla je moja očekivanja. Grad je ovaj incident shvatio ozbiljno i verujem da će doći do pozitivnih promena", zaključila je ona.

Načelnik policije Solt Lejk Sitija Majk Braun rekao je da je "uznemiren" snimkom i da je o tome pokrenuta unutrašnja istraga, dok je okružni tužilac Sim Džil saopštio da će ipak pokrenuti krivičnu istragu.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Facebook Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track