(VIDEO) U OVOJ ZEMLJI NIČU GRADOVI ŽIVIH MRTVACA: Policija je nemoćna, iako je uzrok poznat svima!
Foto: profimedia

jezivo

(VIDEO) U OVOJ ZEMLJI NIČU GRADOVI ŽIVIH MRTVACA: Policija je nemoćna, iako je uzrok poznat svima!

Planeta -

Fotografije mladih ljudi koji u gotovo nesvesnom stanju leže po pločnicima, fontanama, klupama i trotoarima postali su deo svakodnevice u velikom broju gradova širom Velike Britanije. Za zastrašujuće prizore krivac je droga koja već mesecima hara britanskim ulicama - tzv. "spajs".

Reč je o jeftinoj, lako dostupnoj i izuzeno jakoj sintentičkoj suptanci koja njene korisnike pretvara bukvalno u zombije, piše Daily mail.

Spajs se prvo pojavio u većim gradovima, poput Londona i Mančestera, ali sve češće može se naći i na ulicama manjih gradova u unutrašnjosti kao što su Torki i Linkoln.

Novinari su mesecima istraživali pravu epidemiju "spajsa" u zemlji, razgovarali su sa nekima od korisnika ove droge, ali i onima koji se svakodnevno susreću sa zavisnicima.

"Kao da gledate "Okružen mrtvima". Dolazim ovde u pet ujutru, kada je još mrak. Žena sam i sama sam. Zastrašujuće je, često se zaključam u lokalu", kaže Debra Svon, vlasnica kafića u Linkolnu.

Da je reč o pravoj epidemiji, svedoče i građani gradića Torki koji kažu da je bilo dana kada su i šest puta dnevno zvali Hitnu pomoć.

Oni koji su probali "spajs", inače čestu drogu među beskućnicima, svedoče da je reč o tako jakom narkotiku da se zavisnost stvara već nakon prvog džointa.

Takvo iskustvo imala je Lijen, beskućnica iz Londona, koja kaže da više ne može da izdrži bez "spajsa".

"Onesvestila sam se prvi put i malo čega se sećam, ali to je razlog zbog kojeg je uzimam i dalje. Pomaže mi da zaboravim. Sada ni ne mogu da se "skinem". Nisam dobro ako je ne uzmem, jer sam toliko zavisna, da kada ne uzmem "spajs" sva se tresem, znojim se i povraćam, ali kada je uzmem sve je ok", kaže ona.

Rajan iz Mančestera kaže da je počeo da uzima "spajs" iz istog razloga, jer mu pomaže da zaboravi, ali efekat koji ima na njega je drugačiji.

"Uspava me. Pomaže mi da zaboravim na svoju situaciju. Bio sam na "travi" ali je "spajs" jeftiniji i duže traje", kaže nekada automehaničar, a danas beskućnik.

Cena, uz trajnost i dostupnost, jedan je od razloga zbog kojeg je "spajs" tako popularan. Za samo pet funti moguće je kupiti malu kesicu droge, a za deset funti više celu "lopticu" veličine pomorandže koja može da traje i do nedelju dana.

Iako se verovalo da je ova droga alternativa za kanabis, ispostavilo se da su njeni efekti različiti i nepredvidljivi. Neki haluciniraju, neki se preznojavaju i ne mogu da hodaju, a poznato je da ova droga može da izazove otkazivanje jetre i bubrega i na kraju smrt. Veruje se da zombi efekat traje od deset minuta do pola sata, dok paranoja i vrtoglavice traju i do osam sati.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track