(VIDEO) PUTIN BEZ DLAKE NA JEZIKU O SEVERNOJ KOREJI: Ne priznajemo im status nuklearne sile, a sa njima treba ovako!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

SANKCIJE NE POMAŽU

(VIDEO) PUTIN BEZ DLAKE NA JEZIKU O SEVERNOJ KOREJI: Ne priznajemo im status nuklearne sile, a sa njima treba ovako!

Planeta -

Rusija ne priznaje Severnoj Koreji status nuklearne sile, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin sa sastanku sa južnokorejskim kolegom Mun Dže-inom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

"Potvrdio sam gospodinu Inu našu principijelnu poziciju: ne priznajemo nuklearni status Severne Koreje. Raketno-nuklearni program Pjongjanga grubo krši rezoluciju saveta bezbednosti UN, potkopava režim neširenja nuklearnog oružja, stvara pretnju po bezbednost na severoistoku Azije“, izjavio je Putin.

Ruski predsednik smatra da se ne treba predavati emocijama i pritiskati Pjongjang.

On smatra da problem Severne Koreje ne može biti rešen samo sankcijama i da treba pokazati hladnokrvnost i izbegavati korake koji vode ka eskalaciji napetosti.

Prema njegovim rečima, bez političko-diplomatskih instrumenata ne može se pokrenuti sa mrtve tačke u rešavanju tog problema.

Putin je pozvao sve partnere da se stvori plan za rešavanje situacije oko Severne Koreje.

"Naše konkretno gledište je izloženo u rusko-kineskom planu. Pozivam sve zainteresovane da pažljivo pogledaju tu inicijativu koja, po našem mišljenju, predlaže realan put za smanjenje napetosti i fazno rešavanje krize“, naveo je Putin.

Podsetimo, Rusija i Kina razradile su mapu puta za rešavanje problema na Korejskom poluostrvu (plan o „dvostrukom zamrzavanju“). Konkretno, obe zemlje su predložile da Severna Koreja objavi moratorijum na nuklearna ispitivanja i raketne probe, uz uslov da SAD i Južna Koreja obustave vojne vežbe u regionu.

Rusija je, kao i pre, spremna da realizuje trostrane projekte sa Južnom i Severnom Korejom u vezi sa integracijom energetske mreže, takođe je kazao ruski predsednik.

Mun Džae In je sa svoje strane izjavio da su se Putin i on dogovorili da treba rešiti severnokorejski problem.

Severna Koreja je u nedelju saopštila da je uspešno testirala hidrogensku bombu, namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu. U medijima se pojavila informacija da je snaga nuklearne eksplozije iznosila do 100 kilotona, dok Japan tvrdi da je jačina te bombe bila čak 160 kilotona.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track