RUSI GOMILAJU ORUŽJE NA ARKTIKU, NATO U PANICI: Obnavljaju se aerodromi, stvaraju nove brigade, gradi ogromna baza...
Foto: AP

izveštaj stručnjaka

RUSI GOMILAJU ORUŽJE NA ARKTIKU, NATO U PANICI: Obnavljaju se aerodromi, stvaraju nove brigade, gradi ogromna baza...

Planeta -

Ruska militarizacija Arktika dramatično se ubrzala od 2014. godine, pokazala je nova studija. Ta zemlja uspostavila je trajni vojni okrug, povećala obuku vojnika i stvorila nove brigade u regionu a nastavlja da koriste prirodne resurse, stoji u izveštaju "Henri Džekson sosajetija".

U izvještaju se dodaje i da je Moskva naručila novu flotu ledolomaca, ponovo otvorila vojne baze iz sovjetske ere i po Arktiku razmestila radarski sistem za rano upozoravanje na rakete.

Rusija trenutno i obnavlja aerodrome kao što su vazdušna luka Rogačjovo na Novoj Zemlji, kao i vazdušne luke Tiksi, Vorkuta, Alikel i Anadir, piše u izveštaju. Počela je i gradnja masivne vojne baze u tom regionu "Arktik Trefoil".

U izveštaju se tvrdi i da Rusija sada redovno upada u vazduše prostore drugih zemalja. Norveška je presrela 74 ruska ratna aviona u 2014. godini, dok je godinu dana pre taj broj bio 58. NATO hitno mora da usvoji strategiju za Arktik i osigura zajednički pristup sigurnosnim izazovima za taj region, dodaju autori ovog izveštaja, piše Independent.

Jedan od autora i direktor Ruskog centra za studije dr. Edjru Foksal, je rekao:

"Tokom poslednje decenije je Rusija proširila svoje vojne kapacitete i mogućnosti na Arktiku, što ima mnogo veći opseg i dubinu od onoga što je Zapad učinio u istom vremenskom periodu".

"Ruski nacionalni interesi na Arktiku objašnjavaju neke aktivnosti, ali ne sve. Neki izgledaju kao da je Rusija angažovana u jednostranoj trci u naoružanju u regionu. Malo je toga što Ujedinjeno Kraljevstvo može da učini da spreči ruske aktivnosti kao takve, ali sofisticirana procena tih aktivnosti i njihova primena pomogli bi u razvoju delotvorne politike", kaže on.

Izveštaj je komentarisao član britanskog parlamenta Džejms Grej. "Više ne možemo da ignorišemo rastući vojni trag Rusije na Arktiku. Kako se led topi i pojavljuju se nove poslovne mogućnosti u tom regionu, Velika Britanija i njene saveznice moraju da učine više da bi osigurali da Arktik ostane miran i stabilan", rekao je Grej.

"Takođe moramo sprečiti bilo kakav povratak Hladnog rata Arktika i Severnog Atlantika koji bi prekinuo puteve snabdevanja zapada. Kako bismo to postigli, mi u Velikoj Britaniji moramo sarađivati sa Rusijom, a takođe moramo biti svesni pretnji koje ruske vojne aktivnosti predstavljaju našim interesima i zaštititi sebe i svoje saveznike", rekao je on.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track