HOĆE LI DOĆI DO POMIRENJA RUSIJE I AMERIKE? Najavljen sastanak diplomata na neutralnom terenu
Foto: AP

smanjenje napetosti

HOĆE LI DOĆI DO POMIRENJA RUSIJE I AMERIKE? Najavljen sastanak diplomata na neutralnom terenu

Planeta -

Visoki američki i ruski izaslanici trebalo bi da se sastanu sledeće sedmice u Evropi u pokušaju da smire povećanje diplomatske napetosti koje je izazvalo povratak na neprijateljstvo iz doba "Hladnog rata", izjavili su u petak zvaničnici SAD.

Treći po rangu zvaničnik Stejt departmenta, državni podsekretar za politička pitanja Tomas Šenon, sastaće se u ponedeljak i utorak u Finskoj sa zamenikom ruskog ministra inostranih poslova Sergejem Rjabkovom.

Šenon i Rjabkov su nekoliko puta razgovarali ove godine o rešavanju problema u američko-ruskim odnosima, uključujući zatvaranje diplomatskih misija i proterivanje diplomatija. Planirano je da naredne sedmice ponovo razgovaraju o tome, kao i šitim, strateškim odnosima i pitanju kontrole naoružanja, naveli su zvaničnici.

Formalna najava tog sastanka se očekuje kasnije danas. Do sastanka će doći usred eskalacije spora SAD i Rusije povodom zatvaranja jedinica diplomatskih misija i proterivanje diplomata.

Prošle sedmice, u odgovoru na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji za nekoliko stotina ljudi, Sjedinjene Države su naredile Rusiji da zatvori konzulat u San Francisku i dve službe u Vašingtonu i Njujorku. Američke vlasti su ranije zatvorile dva ruska objekta u Merilendu i Njujorku i proterale desetine ruskih diplomata u znak odmazde zbog navodnog mešanja Moskve u predsedničke izbore 2016. godine.

Državni sekretar Rek Tillerson i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, za koje se očekuje da će se sastati kasnije ovog meseca u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine UN, naložili su početkom ove godine Šenonu i Rjabkov da istraže načine za rešavanje bilateralnih sporova koji ometaju širi saradnju na strateškim i bezbednosnim pitanjima, kao što su rat u Siriji i sukob u Ukrajini.

Među glavnim žalbama SAD su maltretiranje američkog državnog osoblja u Rusiji, ruska zabrana usvajanja dece od strane američkih porodica, kao i zaustavljanje plana za izgradnju novog američkog konzulata u Sankt Peterburgu. S druge strane, pritužbe Rusije obuhvataju sankcije Sjedinjenih Država nametnute Moskvi zbog aneksije ukrajinskog Krimskog regiona i zbog oduzimanja ruske imovine u SAD. Dve ranije runde pregovora Šenona i Rjabkova bile su bez uspeha.

(Kurir.rs/Beta)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track