PUTIN O 11. SEPTEMBRU: Kad sam čuo šta se desilo prekinuo sam sve i pozvao Buša... ali Amerika je odgajila Bin Ladena
Foto: Profimedia

Moralna podrška

PUTIN O 11. SEPTEMBRU: Kad sam čuo šta se desilo prekinuo sam sve i pozvao Buša... ali Amerika je odgajila Bin Ladena

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je tog kobnog 11. septembra 2001. godine, kada su izvedeni teroristički napadi u Njujorku i Vašingtonu, prekinuo planirane vojne vežbe sa novim strateškim snagama kako bi pružio podršku američkom narodu i njegovom predsedniku Džordžu Bušu.

„Ja sam otkazao te vojne vežbe i želeo sam da predsednik Sjedinjenih Država to zna“, rekao je Putin u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu.

Putin je istakao da razume da je ljudima na čelu država i vlada u takvim situacijama potrebna moralna podrška i da je Rusija želela da dâ tu podršku predsedniku Bušu, za kog je, kako je rekao ruski predsednik, verovala da je čovek „sa kojim bi mogla da sarađuje“.

Na Stounovo pitanje kako to da Ruska Federacija nije otkrila gde je Bin Laden i šta se stvarno dešavalo sa njim, s obzirom da Rusija ima dugu istoriju obaveštajne službe u Avganistanu, Putin je rekao da Al Kaida nije rezultat ruskih aktivnosti.

„Ona je rezultat aktivnosti naših američkih prijatelja. Sve je to počelo tokom Sovjetskog rata u Avganistanu, kada su američki obaveštajci obezbedili podršku različitim strujama islamističkog fundamentalizma pomažući im da se bore protiv sovjetskih trupa u Avganistanu“, podsetio je Putin.

Ruski predsednik je ponovio da su Amerikanci odgajili Al Kaidu i Bin Ladena i da se onda to otrglo kontroli.

„Uvek je tako. S toga, njih treba kriviti“, zaključio je Putin.

Danas se obeležava 16. godišnjica terorističkih napada na SAD, kada je život izgubilo blizu 3.000 ljudi. Dva oteta aviona su tada udarila u kule „bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, kao i u kompleks Pentagona u Vašingtonu.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bele kuće, na čelu sa Džordžom Bušom Mlađim, da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima u prvim decenijama 21. veka.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track