ŽUTI KARTON: Angela opominje Orbana zbog nepoštovanja suda EU
Foto: Reuters, Foto: Reuters

Nemačka kancelarka o politici Budimpešte

ŽUTI KARTON: Angela opominje Orbana zbog nepoštovanja suda EU

Planeta -

Upitana da li Mađarska mora da napusti Uniju, Merkelova je odgovorila da to znači da je „postavljeno vrlo bitno evropsko pitanje“

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je neprihvatljivo da Mađarska ignoriše presudu Evropskog suda pravde, prema kojoj Budimpešta mora da prihvati izbeglice u okviru programa Evropske unije o njihovom razmeštanju.

Merkelova je reagovala nakon što je mađarski premijer Viktor Orban poručio: „Ova odluka suda nije razlog da promenimo svoju politiku odbijanja migranata.“

- Neprihvatljivo je da jedna vlada kaže da je ne interesuje presuda Evropskog suda pravde - izjavila je Merkelova za list Berliner cajtung.

foto: AP

Vladavina zakona

Upitana da li to znači da Mađarska mora da napusti EU, Merkelova je odgovorila da to znači da je „postavljeno vrlo bitno evropsko pitanje“.

- Evropa je za mene mesto u kojem vladaju zakoni - rekla je kancelarka Merkel i dodala da će to pitanje biti razmatrano na samitu EU u oktobru.

Evropski sud pravde je prošle sedmice odbacio zahteve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o obaveznim kvotama za razmeštanje izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU.

Oglasio se i predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, koji je u Pragu upozorio da svi moraju da poštuju odluku suda EU o izbegličkim kvotama.

Glavni principi EU

- Zatraženo je da se izjasni sud EU, a njegovu odluku moramo da prihvatimo ne samo kad nam se sviđa nego i kada nam se ne sviđa. Pravna država nije ništa novo, ona je jedan od glavnih principa EU. Znam da o kvotama imamo različita mišljenja, ali, ipak, i nakon te presude moramo da zajedno tražimo podnošljiva rešenja koja će okončati te naše sporove - kazao je Štajnmajer nakon razgovora sa češkim predsednikom Milošem Zemanom.

Solidarnost nije švedski sto

I JUNKER KRITIKUJE ORBANA

foto: ERIC VIDAL

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je prošle nedelje Orbanu da njegova zemlja nije ispunila sve svoje obaveze kad je reč o evropskoj solidarnosti i prihvatanju migranata.

- EU je već dala Mađarskoj znatna sredstva za pomoć u rešavanju pitanja migracija, uključujući zaštitu njenih južnih granica, koje su i spoljne granice Unije. Solidarnost nije švedski sto s kojeg se može birati kontrola granica, a odbijati poštovanje odluka o primanju tražilaca azila, koje su zajedno usaglašene - naveo je Junker.

Kurir

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track