(VIDEO) BOLESNA SEKTA KOJA JE ŠOKIRALA AMERIKU: Muževi dobrovoljno držali sopstvene žene, dok su ih drugi silovali
Foto: Profimedia

umobolno

(VIDEO) BOLESNA SEKTA KOJA JE ŠOKIRALA AMERIKU: Muževi dobrovoljno držali sopstvene žene, dok su ih drugi silovali

Planeta -

Sledbenici Proroka verovali su da je on predsednik SAD-a, a svedoče da su on i još 15 muškaraca očevi sve dece rođene u kultu od 8.000 ljudi

Poligamistička mormonska sekta čiji je vođa bio bivši osuđenik za silovanje dece zabranjivao je svojim muškim pripadnicima da postanu očevi. Umesto toga, prisilio ih je da gledaju kako im žene siluju oni koje je nazivao "nosiocima semena" - članovima njegove crkve sa "vrednom krvlju".

Fundamentalistička crkva Isusa Hrista i poslednjih svetaca (FLDS) koju vodi Voren Džefs odražavala je obrede "ritualnog razmožavanja" nakon što je zabranila supružnicima da se međusobno dodiruju, piše u sudskim dokumentima i izveštajima privatnog istražitelja.

Sam Brouer, privatni istražitelj koji je napisao knjigu "Prorokov plen", koja je kasnije pretvorena u dokumentarac, kaže da je pravilo "bez kontakta" bilo strogo obavezujuće, a par nije smeo čak ni da se rukuje, a kamoli zagrli ili ima seks, piše CNN.

Sud u teksaškom San Angelu proglasio ga je krivim za silovanje dece jer je devojčice stare između 12 i 14 godina proglašavao svojim nevestama, a potom ih je brutalno seksualno zlostavljao. Na kraju suđenja, taj je monstrum dobio doživotnu kaznu plus 20 godina, a 2008. su vlasti upale na njegov ranč i sklonile čak 460 dece sa imanja, uključujući i majke mlađe od 18 godina. Ali, to Džefsa nije sprečilo da i iza rešetaka uspostavi kontrolu i vešto manipuliše bolesnom zajednicom sa čak 8.000 sledbenika.

"On je na puno načina jači sada kad je zatvoren, a svako ko misli da to nije tako se vara", zaključio je repoter Majk Vatkis koji je posetio zajednicu godinu dana nakon Džefsovog hapšenja.

FLDS-i, radikalna mormonska krila koja zastupaju poligamiju, od glavne crkve su se odvojili pre više od 100 godina, a svoje zajednice navodno imaju u više gradova širom SAD-a.

Šarlin Džefs, Varenova sestra koja se odrekla svake veze s njim, opisala je ulogu onih s "dostojnim semenom", kao i ritualne obrede silovanja kao svedok na sudu.

"Crkvene starešine briaju ko je taj "nosilac semena", odnosno ko ima uglednu krvnu lozu. Dužnost je supruga da drži njene ruke dok nosilac semena "širi svoje seme". Laički rečeno, od muža se zahteva da bude u istoj sobi i pridržava svoju ženu za ruke da se ne bi otimala, dok je siluje jedan ili više muškaraca", napisala je u pismenoj izjavi sudu.

Tako su, od zabrane dodirivanja, ukupno samo 16 muškaraca, od kojih je jedan Džefs, očevi svakom detetu u zajednici. Džefs je bio taj koji je odlučivao gde će ljudi živeti, šta će raditi i sa kim će ulaziti u brak. Ali, ta poligamija nije bila i stvarna stvar, s obzirom da su muževima i ženama bili zabranjeni kontakti.

Deca unutar kulta od mladosti su prisiljena na rad, a ne pruža im se nikakvo osnovno obrazovanje, jedino ono koje je vezano za posao koji obavljaju. Decu u školi tako uče da je Džefs bio predsednik SAD-a i da je Bog odveo Nila Armstronga dalje od meseca tokom leta Apola 11, piše Dejli mejl. Nakon što je odbeglim devojkama iz kulta ispitivano opšte znanje, reporteri ABC-a su otkrili da one nikada nisu čule za Ronalda Regana, Deda Mraza ili AIDS.

Žene su uvek prekrivene od članaka do vrata a u zajednici ih uče da su njihova tela "sveta" i da moraju biti skromne. Osim toga, zabranjeno je da seku kosu jer se veruje da će sa njom prati noge muškaraca na nebu. Sve žive u poligamnim brakovima u kojima svaki muškarac ima po tri "sestrinjske žene".

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track