(VIDEO) USPON KONTROVERZNE RUSKE ADVOKATICE: Od pravnice iz provincije do straha i trepeta američke vlade
Foto: Natalia Veselintskaya facebook

Fatalna Dama

(VIDEO) USPON KONTROVERZNE RUSKE ADVOKATICE: Od pravnice iz provincije do straha i trepeta američke vlade

Planeta -

Nju su nazivali “advokatom ruske vlade”, “insajderom od poverenja” Kremlja i poznanicom moćnog ruskog generalnog tužioca.

Za Nataliju Veselnicku (42) svetska javnost je čula pošto je obelodanjeno da se 9. juna 2016. sastala sa Donaldom Trampom Mlađim, Džaredom Kušnerom i Polom Manafortom. Osim toga, pre 14 godina, kada je njena karijera u Podmoskovlju otpočinjala i kada se tek spremala da se privatno bavi advokaturom, za kratko vreme nagomilala je značajno bogatstvo. Od državne plate u iznosu od 1.599 dolara godišnje (1999.) stigla je do 53.645 dolara (2003.), piše CNN, pozivajući se na dve privatne banke podataka, koje koriste podatke državnih registara.

Podaci iz ruskog katastra pokazuju da je u avgustu 2003. godine, pre nego što je zaradila "lavovski" deo tih 53.645 dolara, Veselnickaja uspela da kupi dve velike parcele u elitnoj stambenoj četvrti u predgrađu Moskve - od kojih je svaka, prema tvrdnjama dva iskusna ruska brokera, u to vreme koštala najmanje 500.000 dolara.

Kako je 28-godišnja advokatica iz provincije mogla sebi to da priušti nije ništa manje intrigantno od njenog odlaska na sastanak, koji se nalazi u središtu istrage o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore.

Veselnickaja je u SAD najpoznatija po tome što je branila Prevezon Holdings Ltd, kiparsku kompaniju koju je američko Ministarstvo pravde optužilo da je služila kao paravan za pranje nezakonitog novca na tržištu nekretnina u Menhetnu. U maju je postignuta nagodba, u okviru koje je ofšor kompanija pristala da plati 5,9 miliona dolara, ne priznajući krivicu.

Osim što je radila kao advokat, Veselnickaja je u Vašingtonu lobirala protiv temelja na kojima je građena parnica američke vlade protiv kopanije Provezon.

Prevezon je u vlasništvu Denisa Kaciva, sadašnjeg predsednika Ruskih železnica i bivšeg ministra saobraćaja Podmoskovlja. Tako je dospeo u regionalnu vladu u kojoj je Veselnickaja krajem 1990-tih radila kao tužilac.

Tamo je uspostavila trajne lične i profesionalne kontakte, koje i dan danas koristi. Kod Kaciva je u to vreme radio Aleksandar Mitusov, koji je bio zamenik tužioca Podmoskovlja i samim tim njen pretpostavljeni.

Mitusov i Veselnickaja su se kasnije venčali, a zatim i razveli, ali su se sprijateljili s bračnom parom Kaciv, koji je Veselnickaja više puta zastupala u Rusiji pre slučaja Prevezon.

U izjavi koju je podnela američkom saveznom sudu, Veselnickaja je napisala da je “osporila i dobila više od 300 slučajeva (u Rusiji) u vezi sa korporativnim taksama i imovinskim pravom”. Danas vodi Kamerton konslating, advokatsku kancelariju sa sedištem u Moskvi, koja, prema njenim rečima, zapošljava 30 ljudi, uključujući i pet advokata, i čiji su klijenti “velike državne i privatne korporacije”.

Asošiejted pres je pribavio sudska dokumenta iz 2011. i 2012. godine iz kojih se vidi da je Veselnickaja u jednom imovinskom sporu zastupala vojnu jedinicu 55002, koju je osnovala i komandovala ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Sud je u tom sporu presudio u korist ruske Federalne agencije za imovinu, koja je tražila da joj se vrati zgrada u kojoj je bila smeštena ta vojna jedinica FSB.

(Kurir.rs/cnn.com)

(Foto: Facebook Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track