UMRLA NAJBOGATIJA ŽENA U ISTORIJI, A NJENA PRIČA JE NEVEROVATNA: Nasledila je kozmetičko carstvo, a milione spiskala na ljubavnika
Foto: Profimedia

ZBOG TOGA JE GODINAMA BILA U SVAĐI SA ĆERKOM

UMRLA NAJBOGATIJA ŽENA U ISTORIJI, A NJENA PRIČA JE NEVEROVATNA: Nasledila je kozmetičko carstvo, a milione spiskala na ljubavnika

Planeta -

Najbogatija žena na svetu, Lilijan Betankur (94), naslednica globalnog kozmetičkog diva L'Oreala, preminula je sinoć u svom domu u Parizu.

Bila je najveća pojedinačna deoničarka L'Oreala, a časopis Forbs ju je uvrstio među najbogatije ljude na svetu - ove godine našla se na 14. mestu.

Prema tom listu, njeno ukupno bogatstvo procenjeno je na 44,3 milijarde dolara, po čemu je bila najbogatija žena u istoriji.

"Lilijan Betankur preminula je sinoć u svom domu", izjavila je njena ćerka Fransoaz.

Betankur se uglavnom držala podalje od medija i retko je davala intervjue. Njen otac, osnivač L'Oreala, Ežen Šiler, u 30-im godinama prošlog veka finansirao je nasilnu fašističku grupu "La Cagoule", a nakon rata je brojnim pripadnicima te grupe pružio utočište u svojoj kompaniji.

Lilijan se 1950. udala za političara Andrea Betankura, bivšeg člana te fašističke grupe koji je držao nekoliko ministarskih pozicija u francuskim vladama tokom 1960-ih i 1970-ih, a kasnije je radio kao direktor u L'Orealu.

foto: Profimedia

Lilijan se našla u centru pažnje zbog svoje afere s francuskim piscem i fotografom slavnih, Fransoa-Marijem Banijerom, koga je upoznala 1987. kada je trebalo da je fotografiše za francuski magazin Egoist.

Tokom sledećih dvadeset godina, ona je Banijeru darovala poklone i usluge u vrednosti oko 1,3 milijarde evra: dve polise osiguranja vredne 515 miliona evra, 11 umetničkih dela od 20 miliona evra, među njima i slike Pikasa, Matisa, Mondrijana i drugih, i velike iznose u gotovini.

foto: Profimedia

Njena ćerka Fransoaz Betankur Mejers je mesec dana posle smrti oca 2007. godine podigla krivičnu prijavu protiv Banijera, koga je optužila da iskorišćava psihološku slabost njene majke.

foto: Profimedia

Suđenje se razvlačilo do 2010 godine, jer Lilijan odbijala da se podvrgne psihološkom testiranju kako bi se utvrdilo je li svesna svojih postupaka. Tada su u medije procurili snimci koje je snimio njen batler Paskal Bonfoj, koji je snimao razgovore s njom jer se bojao da je obolela od Alchajmerove bolesti i da je Banijer iskorišćava.

Snimci su otkrili kako je u testamentu navela Banijera kao jedinog naslednika svog njenog imetka osim deonica L'Oreala, koje su već bile prepisane ćerki i dvojici unuka. Lilijan se tada pomirila s ćerkom i izbrisala Banijera iz testamenta, ali su seposvađale već sledećeg leta, kada joj je Fransoaz rekla da 'potraži psihijatrijsku pomoć'.

Porodica je sredinom 2011. godine pokrenula sudski postupak kako bi Lilijan dodelili staratelja, tvrdeći da nije u stanju da se brine o sebi. Sud je na kraju njenoj ćerki dodelio starateljstvo nad ukupnom imovinom, dok je unuk Žan-Viktor Mejers imenovan ličnim starateljem.

Poslednjih godina, Betankur se u medijima spominjala kao finansijer konzervativnih francuskih političara, među njima i bivšeg predsednika Nikolasa Sarkozija.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track