(VIDEO) DANAS SE RAĐA NOVA DRŽAVA, A S NJOM I NOVI RAT? Topovi već upereni ka ciljevima, čeka se samo znak!
Foto: EPA, Foto: EPA

Kontroverzni izbor

(VIDEO) DANAS SE RAĐA NOVA DRŽAVA, A S NJOM I NOVI RAT? Topovi već upereni ka ciljevima, čeka se samo znak!

Planeta -

Vlasti iračkog Kurdistana danas održavaju referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju Bagdada, međunarodne zajednice kao i pretnjama o uzvratnim merama.

Predsednik iračkog Kurdistana Masud Barzani je uoči referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti pozvao stanovnike da izađu na glasanje i rekao da je partnerstvo sa Bagdadom "propalo".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je na Tviteru svoje ranije stavove da će Turska iskoristiti "sve dostupne opcije" da se referendum spreči.

Barzani je takođe rekao da "da" na referendumu neće značiti da će odmah biti proglašena nezavisnost, već će označiti početak ozbiljnih pregovora s Bagdadom.

Naciji se uoči referenduma obratio i irački premijer Hajder al Abadi koji je rekao da će preduzeti "potrebne mere" da sačuva jedinstvo zemlje.

"Donositi jednostranu odluku koja utiče na jedinstvo Iraka i na njegovu bezbednost kao i na bezbednost regiona sa referendumom o odvajanju, suprotno je Ustavu i građanskom miru", rekao je Abadi u televizijskom obraćanju naciji.

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su suniti, Turkmeni i Kurdi.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Svekrva ubijene pevačice zapretila ukućanima: Ako progovorim gotovi ste!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track