ONE SU UBILE BRATA KIM DŽONG-UNA: Preti im smrt vešanjem, a evo šta su rekle u svoju odbranu
Foto: Reuters

POČELO SUĐENJE

ONE SU UBILE BRATA KIM DŽONG-UNA: Preti im smrt vešanjem, a evo šta su rekle u svoju odbranu

Planeta -

Dve žene optužene za ubistvo polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong-una nervnim gasom izjasnile su se da nisu krive na početku suđenja na malezijskom sudu.

Siti Aiša, 25-godišnja majka iz Džakarte, i Doan Ti Huong (28) iz ruralnog severnog Vijetnama mogle bi da bude osuđene na smrt vešanjem ako budu proglašene krivima za ubistvo Kim Džong-nama na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara.

Policija je dovela dve žene pred sud u lisicama i zaštitnim prslucima.

Aiša i Huong su rekle diplomatama svojih zemalja koji su ih posetili u pritvoru da su bile nesvesni pijuni u atentatu koji su, prema navodima američkih zvaničnika i južnokorejskih obaveštajnih službi, organizovali severnokorejski agenti.

Takođe, kazale su da im je plaćeno da učestvuju u, kako su mislile, snimanju šale skrivenom kamerom.

Sledeće ročište održaće se 13. aprila kada će tužilaštvo tražiti zajedničko suđenje za optužene.

Malezijski mediji pisali su kako su Indonežanka i Vijetnamka bile 'žene lakog morala', koje su radile u salonima za masažu po Kuala Lumpuru, a često su završavale u krevetima azijskih biznismena.

Kim Džong-nam, koji je kritikovao režim svoje porodice i polubrata Kim Džong-una, umro je nakon što su mu te dve žene razmazale po licu nervni otrov VX, koji je prema kategorijama UN-a oružje masovnog uništenja.

Južnokorejski zvaničnici veruju da su ubistvo organizovali severnokorejski agenti, a Malezija je identifikovala četvoro Severnokorejaca osumnjičenih za upletenost u ubistvo, ali dve devojke su za sada jedine kojima se sudi.

U uvodnom govoru, tužilas je utvrdio kako su Vijentamka i Indonežanka,

zajedno s još četvoro ljudi, imale 'zajedničku nameru' da usmrte Kima.

Prema njegovim informacijama, žene su imale nekoliko 'generalnih probi' u tržnim centrima u Kuala Lumpuru, pod nadzorom jednog od četvorice ostalih osumnjičenih.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track