PUTIN: Znao sam još 2001. godine da Severna Koreja ima bombu, rekao mi je Kim Džong Il
Foto: EPA

RUSKI PREDSEDNIK ZNA

PUTIN: Znao sam još 2001. godine da Severna Koreja ima bombu, rekao mi je Kim Džong Il

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na plenarnoj sednici "Energija za globalni rast" da se 2001. godine pre puta za Japan sastao sa tadašnjim predsednikom Severne Koreje Kim Džong-ilom, koji mu je još tada rekao da Pjongjang ima atomsku bombu.

foto: Profimedia

"Na putu za Japan 2001. godine bio sam u Severnoj Koreji i sastao se sa ocem sadašnjeg lidera. On mi je još tada rekao da imaju atomsku bombu. Štaviše, kazao mi je da oni sa jednostavnim artiljerijskim sistemima lako mogu da dosegnu do Seula.

Znate kada je to bilo? Sada je 2017. godina, oni žive pod stalnim sankcijama i umesto atomske bombe oni imaju hidrogensku bombu, umesto jednostavnih artiljerijskih sistema imaju rakete srednjeg dometa. Šta se promenilo? Zar je to put kojim se može rešiti problem? Ne. Vidimo da se dešava suprotno od toga (što su oni koji su uveli sankcije mislili da će postići)“, rekao je Putin.

foto: AP

Ruski lider smatra i da je ratoborna retorika oko Severne Koreje nedopustiva.

"Hajde otvoreno da govorimo. Može li se naneti globalni udar po Severnoj Koreji? Može! Da li će to dati rezultate? Ne zna se. Niko ne zna zasigurno šta se tamo sve nalazi i gde“, rekao je ruski lider.

foto: AP

Prema njegovim rečima, veliki problem je što nema saznanja o Severnoj Koreji i njenom naoružanju koja su precizna "100 posto" jer se radi o vrlo zatvorenoj državi.

Takođe, neprijateljska retorika upućena Pjongjangu samo još više godi severnokorejskom režimu, istakao je ruski predsednik.

Kurir.rs/RT Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track