MEJOVA MOŽE DA ZAUSTAVI BREGZIT? Ako objavi tajni pravni savet, Britanija bi mogla da ostane u EU
Foto: AP 28.6.2017

da li će odustati od odlaska

MEJOVA MOŽE DA ZAUSTAVI BREGZIT? Ako objavi tajni pravni savet, Britanija bi mogla da ostane u EU

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej nalazi se pod pritiskom da objavi tajni pravni savet koji, kako se pretpostavlja, tvrdi da parlament još može da zaustavi Bregzit pre kraja marta 2019. godine ako poslanici procene da je promena mišljenja u nacionalnom interesu, piše danas "Gardijan".

Pozivi premijerki da objavi savet vodećih britanskih pravnih eksperata usledili su nakon tvrdnji vlade da je Bregzit nezaustavljiv i da poslanici treba da odluče između bilo kakvog dogovora, pa makar on bio i loš i nikakvog dogovora.

Ugledna advokatica Džesika Simor iz komore Matriks zatražila je od Mej da objavi pravni savet u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija.

Prema njenim rečima, "dva dobra izvora" navode da je premijerki savetovano da Britanija može da aktivira Član 50 Lisabonskog ugovora bilo kad pre 29. marta 2019. godine što bi rezultiralo ostankom zemlje u EU po sadašnjim uslovima.

"Nema vremena za gubljenje. Važno je da ovaj savet bude dostupan britanskoj javnosti i njenim predstavnicima u parlamentu što pre", rekla je ona.

Uznemirenost vlada i među poslanicima koji su za ostanak Britanije u EU kao i u pravnim i poslovnim krugovima zbog vladinog takozvanog "kamikaza" pristupa Bregzitu.

Zabrinutost zbog nedostatka fleksibilnosti u pregovorima povećana je nakon haotične konvencije Konzervativne partije i premijerkinog nespretnog govora, navod britanski list.

Evropski lideri sada sumnjaju u to da li je ona taj politički autoritet koji može da donese napredak pregovora ka zadovoljavajućem dogovoru.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track