ŠOKANTNO UPOZORENJE NEMAČKOG MINISTRA: Stiže nam nova ekonomska kriza u čitavom svetu
Foto: EPA7CLEMENS BILAN

ne sluti na dobro

ŠOKANTNO UPOZORENJE NEMAČKOG MINISTRA: Stiže nam nova ekonomska kriza u čitavom svetu

Planeta -

Loši krediti, kao i rastući globalni dug mogli bi svet da gurnu u novu finansijsku krizu, rekao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble u svom završnom govoru.

"Ekonomisti širom sveta zabrinuti su zbog povećanih rizika koji nastaju zbog akumulacije sve više i više likvidnosti kao i rasta javnog i privatnog duga. I sam sam zabrinut zbog toga", rekao je Šojble u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Postoji rizik od pojave nove krize, s obzirom da centralne banke u čitavom svetu upumpavaju trilione dolara u tržišta, kaže Šojble koji će nakon ministarske dužnosti postati portparol nove nemačke vlade u Bundestagu, piše Raša tudej.

Ugledni ekonomista naglasio je da se brine oko potencijalne pretnje stabilnosti u evrozoni, posebno usred pokušaja zajmodavaca da se bore s nasleđem loših kredita.

Šojble je bio nemački ministar finansija od 2009. godine i smatra se jednim od najvećih zagovornika proevropske politike u nemačkoj vladi. On je strogo zagovarao fiskalnu ispravnost, koja ima ključni uticaj na politički odgovor Evrope na krizu u evrozoni. Šojble je ranije žestoko kritikovao Grčku zbog strogih mera štednje.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track