DRAMATIČAN APEL ČELNIKA EU KATALONSKOM LIDERU: Ne prenagljujte sa odlukama kojim bi se ugasio dijalog sa Madridom!
Foto: Foto AP 2017

dONALD TUSK

DRAMATIČAN APEL ČELNIKA EU KATALONSKOM LIDERU: Ne prenagljujte sa odlukama kojim bi se ugasio dijalog sa Madridom!

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovarao je telefonom sa prvim čovekom Katalonije Karlesom Puđdemonom i zamolio ga da poštuje ustavni poredak Španije. ”Ne objavljujte nikakvu odluku u 18h zbog kojeg bi dijalog između Madrida i Barselone bio nemoguć”, savetovao je Tusk, naglasivši da ipak veruje da će pobediti ”jedinstvo različitosti” u ovim vanrednim vremenima.

"Ne obraćam vam se samo kao predsednik Evropskog saveta, već kao neko ko čvrsto veruje u devizu EU - Ujedinjeni u različitosti, kao pripadnik nacionalne manjine, kao čovek koji zna šta osećaju oni koji dobiju batine pendrekom od policije. Kao neko, konačno, ko vas razume i oseća argumente obe strane ", rekao je bivši poljski premijer. Tusk je podsetio da je pre nekoliko dana od španskog premijera Mariana Rahoja "tražio rešenje problema, bez upotrebe sile, jer sila argumenata je uvek bolja nego argumenti sile."

Mediji su sednicu parlamenta na kojoj Karles Puđdemon namerava da ”zaključi na jedan ili na drugi način nezavisnost Katalonije” označili kao događaj bez presedana u istoriji Španije. Odobreno je 938 akreditacija do 17h, pretpostavlja se da će skup pratiti više od 1000 novinara, njih, za sada, 358 iz celog sveta. Cifra nije konačna jer se dozvole još dele urednicima, fotografima, tehničkom osoblju brojnih ekipa iz 126 međunarodnih medija, prvenstveno iz Australije, SAD, Kanade, Meksika, Kolumbije, Argentine, Čilea, Rusije, Japana. Svoje busije prvi su zauzeli Francuzi, Nemci, Britanci, Holanđani, Portugalci i Italijani.

Uoči istorijske sednice katalonskog parlamenta švajcarska firma Indukern obavestila je javnost da izmešta posao iz Barselone u Madrid. Proizvodnja i distribucija hrane i aditiva, generičkih lekova (Kern Pharma), gotovih prozvoda za humanu i veterinarsku farmaceutsku industriju, značila je dosta za budžet Katalonije.

Nacionalnom tržištu donosila je prihod od 72 miliona evra, a njeni proizvodi se mogu naći i u Srbiji. Tenzije u Španiji ugrožavaju poverenje i drugih investitora. Banka Sabadell, druga po jačini u Kataloniji, već je saopštila da će preseliti sedište iz tog nestabilnog regiona. Katalonija je prošle godine obezbedila 19 odsto bruto domaćeg proizvoda i jedan je od najbogatijih regiona Španije.

Kurir.rs/Branka Mitrović

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track