KATALONSKA ZAVRZLAMA: Puđdemon se odlučio za dijalog, Madrid odbacuje prećutno proglašavanje nezavisnosti
Foto: Reuters

SUSPENDOVANO PROGLAŠENJE NEZAVISNOSTI

KATALONSKA ZAVRZLAMA: Puđdemon se odlučio za dijalog, Madrid odbacuje prećutno proglašavanje nezavisnosti

Planeta -

Katalonski vođa Karles Puđdemon izjavio je večeras da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike, ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko nedelja u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.

"U ovom istorijskom trenutku kao predsednik Katalonije želim da pratim želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, glasački lističi kažu da za nezavisnosti i to je ono s čim ja želim da idem napred", rekao je Puđdemon.

On je u govoru u regionalnom parlamentu osudio "radikalno odbijanje" centralnih vlasti u Madridu da pregovaraju o referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Sa druge strane, Madrid je odbacio ovo "prećutno" proglašenje nezavisnosti, prenosi AFP aludirajući na maglovit Puđdemonov govor.

"Karles Puđdemon je hteo da sve strane učini srećnim. Pričao je i na španskom i na katalonskom", rekao je novinar Juronjuza (Euronews). Gardijan prenosi da je vrlo malo rešeno Puđdemonovim govorom.

Španski El Pais prenosi da Španija i dalje može da pokrene član 155 španskog ustava i preuzme kontrolu nad katalonskom regionalnom vladom, a radikalna pro-nezavisna partija CUP može da napusti koaliciju sa Puđdemonovom strankom.

foto: AP

Predsednik Katalonije počeo je govor u parlamentu Katalonije sa sat vremena zakašnjena. Mediji su preneli da su mogući razlozi za kašnjenje bili kontakti za međunarodno poseredovanje u rešavanju katalonske krize, što španske vlasti inače odbijaju.

Izvori bliski španskoj vlasi rekli su Frans presu da posredovanje sa Puđdemonom "nije moguće".

Regionalni parlament se nalazi pod povećanim merama bezbednosti ispred koga se nalazi nekoliko desetina policijskih vozila, dok helikopteri nadleću zdanje.

Policijsko prisustvo je pojačano na strateškim mestima Barselone kao i na aerodromu.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonija ključa! Ukoliko proglasi nezavisnost, špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track