(VIDEO) ODGOVOR ŠPANIJE BIO JE BRZ: Madrid preduzima ekstremne mere ka Kataloniji, a ovo je prvi korak!
Foto: AP, Foto: AP

REAKCIJA NA PROGLAŠENJE NEZAVISNOSTI

(VIDEO) ODGOVOR ŠPANIJE BIO JE BRZ: Madrid preduzima ekstremne mere ka Kataloniji, a ovo je prvi korak!

Planeta -

Španski premijer Marijano Rahoj je u obraćanju javnosti povodom jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti Katalonije saopštio da će Španija primeniti Član 155 Ustava, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

Član 155 je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost.

Taj član predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja - i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Ukoliko se građani dotične regije zbog toga pobune, vlada u odbrani integriteta države ima u tom slučaju pravo da primeni "institucionalnu silu".

To bi u slučaju Katalonije u krajnjoj liniji moglo da znači sukob koji bi mogao da preraste u građanski rat.

U političkim krugovima taj član zovu i "nuklearna opcija", dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao "atomskom bombom".

On je naveo da su vlasti u Madridu već preduzele prvi korak koji podrazumeva upućivanje pisma Kataloniji i njenom lideru Karlesu Puđdemonu sa pitanjem da se jasno i formalno izjasne da li su proglasili nezavisnost ili ne.

Kako je saopšteno, Puđdemon ima rok od pet dana da odgovori na pitanje španske vlade.

Odluka koju je danas donela španska vlada tiče se "sigurnosti za španski narod", naveo je Rahoj.

"Ako Puđdemon poštuje zakon, staviće tačnu na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo - da se okonča trenutna situacija u Kataloniji", naveo je Rahoj na konferenciji za novinare.

Rahoj se obratio nakon sednice španske vlade.

Kako je prethodno izvestio AFP, španski premijer razmatra svaku moguću opciju tokom razgovora sa članovima vlade nakon što je katalonski lider odložio proglašenje nezavisnosti, izjavio je izvor blizak vladi.

Puđdemon je sinoć izjavio da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Kako ističe AFP, Puđdemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

"Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika", rekao je on u govoru.

Puđdemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama".

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track